• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • У 2015 році експорт агропродовольчої продукції збільшився лише до країн Азії – Інститут аграрної економіки

    Опубликовано: 2016-02-16 12:55:57

    За даними Державної служби статистики України, експорт сільгосппродукції у 2015 році склав 14,8 млрд дол. США. Це на 12,9% менше, ніж у 2014 році, коли вітчизняні аграрії вивезли на ринки світу продукції на 17 млрд дол. США, поінформував заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» з наукової роботи, д.е.н. Микола Пугачов.

    За його словами, географічна структура українського експорту залишається незмінною вже кілька років поспіль. Провідні позиції належать трьом регіонам – країнам Європейського Союзу, Азії та Африки.

    У 2015 році Азія посилила свої позиції основного імпортера вітчизняної агропродукції, зазначив експерт. На фоні загального зменшення показників вартісні обсяги вітчизняного експорту до країн цього регіону торік збільшилися до 6,7 млрд дол. США. Як наслідок, частка азійських країн збільшилася з 38,5% у 2014 році до 45,3% від загального експорту української сільгосппродукції.

    Частка країн – членів ЄС у вітчизняному експорті склала близько третини (28,4%) – 4,2 млрд дол. США. Це перше падіння обсягів торгівлі з Європейським Союзом порівняно з попередніми роками, коли експорт стабільно тримався на рівні близько 5 млрд дол. США.

    Країни Африки ввезли української агропродукції на суму 2 млрд дол.. США (13,5%).

    Тенденція зниження вітчизняного експорту сільськогосподарської продукції до країн СНД – в основному за рахунок зменшення торгівлі з Росією – продовжилася й минулого року. Порівняно з 2014 роком частка країн СНД в експорті української агропродукції зменшилася у 2015 році на третину – з 15,1% до 10,2% – і склала у 2015 році 1,5 млрд дол. США.

    Рейтинг найбільших імпортерів української агропродукції очолює Китай, який за рік перемістився з п’ятого на перше місце. Якщо у 2014 році його частка складала 4,5%, то у 2015 році – 8,4% від загального експорту української сільгосппродукції (1,2 млрд дол.. США).

    Індія, яка 2014 року посідала перше місце за обсягами закупівель продукції вітчизняних сільгосптоваровиробників, у 2015 році перемістилася на друге місце – 1,1 млрд дол.. США. За нею слідують Єгипет (1 млрд дол.. США), Іспанія (0,9 млрд дол.. США), Туреччина (0,8 млрд дол.. США), Італія (0,6 млрд дол.. США) та Нідерланди (0,6  млрд дол.. США). Сумарна частка цих країн в українському експорті перевищує 40%.

    Експорт української агропродукції до Російської Федерації зменшився з 1 млрд дол.. США у 2014 році до 0,3 млрд дол.. США (-68,4%) у 2015 році. А сама Росія, яка ще рік тому посідала 3-є місце в рейтингу основних імпортерів українського продовольства, перемістилася на 15-е місце, зауважив експерт.

    Ключовими позиціями вітчизняного експорту у 2015 році були зернові, насіння олійних культур, олія та продукція харчової промисловості, загальна частка вартості яких складала близько 90% в агропродовольчому експорті, підсумував Микола Пугачов.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.