• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • За сприяння Уповноваженого поновлено право неповнолітнього шукача притулку – громадянки Ефіопії

    Опубликовано: 2016-02-12 12:40:29

    За фактом непризначення виконкомом Білоцерківської міської ради, що є органом опіки та піклування, законних представників неповнолітнім шукачам притулку з Ефіопії та Сомалі Уповноваженим з прав людини було відкрито провадження.
    Під час здійснення провадження з’ясовано, що на засіданні виконавчого комітету Білоцерківської міської ради за поданням служби у справах дітей неодноразово розглядалося питання щодо призначення неповнолітнім Гейбі Сахра Мохамед, Мохаммед Алі Салман, Хуcсейн Ахмад Алі, Юсуф Хассан Хуссейн, Салім Джамаль Абді, Абдулла Омар Ахмед законних представників. Однак за результатами голосування рішення не були прийняті через стурбованість тим, що останнім часом у місті значно зросла кількість дітей без супроводу та громадян з Ефіопії та Сомалі.
    Уповноважений з прав людини звернулася до міського голови м. Біла Церква з проханням повторно винести на засідання виконавчого комітету розгляд питання щодо призначення законних представників такій категорії дітей. Адже за законодавством України, лише законний представник може звернутися до територіального органу ДМС України від імені неповнолітньої дитини з відповідною заявою про визнання дитини біженцем або особою, яка потребує додаткового захисту. Протягом трьох робочих днів з дати виявлення дитини, розлученої із сім’єю, орган опіки та піклування зобов’язаний призначити їй законного представника.
    Зволікання у призначенні законного представника неповнолітнім призводить до порушення їхніх прав та інтересів, оскільки після подання заяви дитині видається відповідна довідка, яка засвідчує законність перебування особи на території України і є дійсною для реалізації прав і виконання обов’язків до остаточного визначення статусу такої особи чи залишення нею території України.
    Також у зверненні Уповноваженого було наголошено на тому, що ситуація, яка виникла у зв’язку з непризначенням законного представника неповнолітнім шукачам притулку, грубо порушує не лише національне законодавство, а й міжнародні зобов’язання, які взяла на себе Україна.
    9 лютого 2016 року працівник Управління з питань дотримання прав дитини, недискримінації на гендерної рівності Секретаріату Уповноваженого взяла участь у засіданні виконавчого комітету Білоцерківської міської ради, на якому розглядалося питання щодо призначення законного представника громадянці Ефіопії.
    Після обговорення питання неповнолітній М. призначено законного представника, що дасть можливість від її імені звернутися до територіального органу ДМС України за захистом в Україні та засвідчити законність перебування особи на території України.
    Інші діти з Ефіопії та Сомалі, про долю яких йшлося у провадженні, вже досягли повноліття і мають право самостійно звернутися до територіальних органів ДМС за захистом прав в Україні.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.