• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Звільнення та реабілітація заручників і в’язнів - серед пріоритетів Нацстратегії з прав людини

    Опубликовано: 2015-12-30 15:05:38

    До плану дій із реалізації Національної стратегії у сфері прав людини № 1393-р увійшов пункт щодо звільнення заручників, забезпечення їх реабілітації та відновлення прав. Про це повідомляє Центр Громадянських Свобод, представники якого брали участь у робочій групі з розробки плану дій, що діяла при Мін’юсті.

    План був затверджений Кабінетом міністрів України 23 листопада, хоча опублікований тільки 29 грудня. На відміну від підписаної президентом України Національної стратегії у сфері прав людини, яка є швидше світоглядним документом, план дій є чіткою дорожньою мапою для реалізації положень стратегії. І безапеляційного виконання закладених у плані пунктів громадськість може та повинна вимагати від уповноважених органів. Серед останніх - Міноборони, Мінсоцполітики, МОЗ, МВС, СБУ, МЗС, Омбудсман, Мін’юст. У документі прописана також участь у реалізації плану громадських, правозахисних та міжнародних організацій за згодою.

    Серед передбачених положень плану - створення дієвої системи соціальної, зокрема, психологічної реабілітації звільнених осіб та членів їх сімей, створення ефективної системи звільнення заручників, забезпечення права звільнених осіб на першочергове одержання медичної і правової допомоги. У конкретних пунктах плану - створення та подання на розгляд парламенту законопроекту про захист прав та свобод цивільних полонених та членів їх сімей, розроблення та проведення інформаційної кампанії, спрямованої насамперед на іноземні країни, а також на українське суспільство, щодо громадян України, які насильно утримуються в місцях несвободи на території Російської Федерації та тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим, розроблення критеріїв визнання громадян України такими, що ув’язнені на території Російської Федерації та тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим, здійснення підтримки в пошуку та наданні доказів юридичному захисту щодо невинуватості осіб, прийняття програми соціальної, психологічної та іншої підтримки звільнених осіб та членів їх родин.

    Приємно констатувати, що положення щодо полонених і заручників з’явилися в плані передусім завдяки представникам Центру Громадянських Свобод у робочій групі з розробки плану дій, що діяла при Мін’юсті.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.