• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • НКЦПФР розглянула 4 справи по маніпулюванню цінами на фондовій біржі «КМФБ»

    Опубликовано: 2015-12-24 16:48:09

    23 грудня 2015 року уповноваженими особами НКЦПФР (Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку) колегіально в рамках системної протидії маніпулюванню цінами на фондовому ринку, розглянуто 4 справи по підозрам щодо вчинення даного правопорушення на фондовій біржі ПАТ «КИЇВСЬКА МІЖНАРОДНА ФОНДОВА БІРЖА».
     
    На підставі результатів розслідування Комісії встановлений факт маніпулювання цінами акцій трьох емітентів ПАТ «ІМПУЛЬС ПЛЮС», ПАТ «ДОМІНАНТА-КОЛЕКТ», ПАТ «БЮРО КРЕДИТНИХ ІСТОРІЙ «КРЕДИТ СЕРВІС» з боку професійного учасника ринку - торговця цінними паперами ТОВ «ФІНАНСОВА КОМПАНІЯ «ЕКСПЕРТ».
     
    Протягом другого півріччя 2014 року в останні дні кожного місяця ТОВ «ФІНАНСОВА КОМПАНІЯ «ЕКСПЕРТ» укладала з іншим торговцем цінними паперами угоди з акціями ПАТ «ІМПУЛЬС ПЛЮС», в результаті яких сформувався біржовий курс акцій в розмірі 6 грн. Капіталізація емітента в результаті вчинених торговцями угод склала 1,9 млрд грн. Інші учасники ринку не подавали заявок на зазначені акції.
     
    Аналогічна ситуація відбувалася щодо акцій ПАТ «БЮРО КРЕДИТНИХ ІСТОРІЙ «КРЕДИТ СЕРВІС». В результаті дій двох торговців цінними паперами, в тому числі ТОВ «ФІНАНСОВА КОМПАНІЯ «ЕКСПЕРТ», формувався завжди один й той самий біржовий курс акцій в розмірі 15 000 грн. при номінальній вартості в 1000 грн. за акцію. Капіталізація емітента в результаті зросла до 3,75 млрд грн., хоча реальних змін у фінансово-господарських показниках емітента та у структурі його власників не відбувалося.
     
    Щодо акцій ПАТ «ДОМІНАНТА-КОЛЕКТ» дії торговця призвели до встановлення ціни на них в розмірі 5 грн. за акцію та зростання капіталізації до 2,56 млрд грн.
     
    Всі вищезазначені операції з акціями давали уявлення щодо ціни цих цінних паперів, не відповідаючи фінансово-господарським показникам емітента.
     
    Додамо, що обіг акцій даних трьох емітентів — ПАТ «ІМПУЛЬС ПЛЮС», ПАТ «ДОМІНАНТА-КОЛЕКТ», ПАТ «БЮРО КРЕДИТНИХ ІСТОРІЙ «КРЕДИТ СЕРВІС» — був зупинений рішеннями регулятора на всіх фондових біржах. Відносно двох з цих емітентів, а саме ПАТ «ІМПУЛЬС ПЛЮС» та ПАТ «ДОМІНАНТА-КОЛЕКТ», 12 червня 2015 року Комісією було прийнято рішення про встановлення ознак фіктивності даних емітентів, а їх акції включено до Списку емітентів, що мають ознаки фіктивності.
     
    По кожному із встановлених фактів маніпулювання цінами з боку ТОВ «ФІНАНСОВА КОМПАНІЯ «ЕКСПЕРТ» застосована фінансова санкція у вигляді штрафу в розмірі 200 000 грн. Загалом по цим трьом справам розмір штрафів склав 600 000 грн.
     
    Ще одна розглянута уповноваженими особами Комісії справа стосувалася правопорушення у вигляді маніпулювання цінами акцій інвестиційного фонду. Зокрема, регулятор встановив факт маніпулювання з боку професійного учасника ринку – торговця цінними паперами ТОВ «РІКУС» акціями інвестфонду ПАТ «ЗАКРИТИЙ НЕДИВЕРСИФІКОВАНИЙ ВЕНЧУРНИЙ КІФ «КОРПОРАЦІЯ» на фондовій біржі ПАТ «КИЇВСЬКА МІЖНАРОДНА ФОНДОВА БІРЖА».
     
    В результаті системних дій двох торговців цінними паперами, зокрема ТОВ «РІКУС», в період з квітня по липень 2015 року біржовий курс на цінні папери ПАТ «ЗАКРИТИЙ НЕДИВЕРСИФІКОВАНИЙ ВЕНЧУРНИЙ КІФ «КОРПОРАЦІЯ» необґрунтовано сформувався у розмірі 5000 грн., а капіталізація Фонду зросла до 1 млрд. грн. Угоди з акціями Фонду в цей період здійснювалися між двома торговцями неодноразово протягом торговельного дня, та майже одночасно (з незначною різницею в часі) і за однаковою ціною. При цьому за результатом торгів власник цінних паперів (в даному випадку ТОВ «РІКУС») не змінювався. Такі обставини укладання угод свідчать про відсутність очевидного економічного сенсу для учасників торгів в цих угодах.
     
    За фактом маніпулювання цінами акцій інвестиційного фонду до торговця цінними паперами ТОВ «РІКУС» застосована фінансова санкція у вигляді штрафу в розмірі 200 000 грн.
     
    Довідкова інформація
     
    Нагадаємо, згідно чинного законодавства, за маніпулювання цінами на фондовому ринку може бути накладена штрафна санкція у розмірі від 170 000 грн. до 850 000 грн.
     
    Станом на 23 грудня 2015 року, за фактами маніпулювання цінами Комісією було порушено загалом 106 справ. Раніше у поточному році відбувся розгляд 5 справ щодо даного виду правопорушення. За результатами розгляду перших трьох справ застосовані фінансові санкції у вигляді штрафів розміром по 170 000 гривень, які на даний момент сплачені. За підсумками останнього розгляду двох справ застосовані фінансові санкції у вигляді штрафу в розмірі по 350 000 грн.
     
    Комісія продовжує розгляд відкритих справ з маніпулювання цінами на фондовому ринку.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.