• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Експерт пояснив, чому Уряд хоче отримати право вносити зміни в бюджет

    Опубликовано: 2015-12-17 08:42:22

    Мінфін пропонує надати право Уряду вносити зміни до державного бюджету. Про це в ході прес-конференції заявила міністр фінансів Наталія Яресько.

    «Нам необхідно встановити випадки, коли можна було б вносити зміни до держбюджету протягом року. Зокрема, якщо йдеться про зміну показників дефіциту або макропрогнозів, то право вносити зміни є лише у Кабінету міністрів. А також у разі перевиконання за три квартали або недоотримання коштів за результатами одного кварталу», – сказала міністр.

    Вона запропонувала, щоб зміни до бюджету могли вносити також і парламентарі, але лише за погодженням з Мінфіном і лише в рамках перерозподілу коштів в раніше обумовлених межах.
    На думку заступника керівника «Публічного аудиту» Андрія Вігірінського, ця норма з’явилась неспроста – вона буде служити певною гарантією для Міжнародного валютного фонду.

    «Недостатньо просто прийняти зміни до Податкового законодавства та прийняти бюджет. У це представники МВФ уже не повірять, оскільки наші парламентарі мають властивість переглядати його за першої необхідності. Тому треба забезпечити стабільність функціонування податкової бази та виконання показників бюджетного плану – це та стабільність, якої потребують міжнародні інвестори від України, якої бажає бізнес», – вважає він.

    Експерт додає, що «вказаним законопроектом фактично, і це не погано, а дуже навіть добре, повна відповідальність за виконання бюджету, його наповнення, покладається на Кабінет Міністрів, а якщо бути точними, на Міністерство фінансів, очільниця якого станом на сьогодні володіє значним кредитом довіри з боку міжнародних донорів і не дала підстав сумніватися у власній ефективності. Цими ж змінами фактично ставиться крапка в питанні наявності двох проектів змін до Податкового кодексу – це прерогатива Мінфіну, і крапка».

    За його словами, те, що зазначене питання хочуть віднести виключно до компетенції одного відомства, свідчить про перші кроки в напрямі запровадження в Україні дієвого механізму індивідуалізованої політичної відповідальності, а не колективної.

    Нагадаємо, у Парламенті зареєстровано проект закону України про внесення змін до ст. 52 Бюджетного кодексу України, якою пропонується визначити, як виключні, підстави для внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України» — перевиконання за результатами трьох кварталів надходжень до державного бюджету більше, ніж на 15 %, чи недоотримання надходжень у такому ж розмірі; необхідності збільшення обсягу коштів резервного фонду; перевищення очікуваного обсягу витрат на обслуговування та погашення державного боргу, а також виконання гарантійних зобов’язань держави над обсягом коштів, визначених законом про державний бюджет України.

    При цьому проект закону про внесення змін із зазначених підстав на розгляд ВР України вносить виключно Кабінет Міністрів України, а пропозиції щодо змін до Закону про державний бюджет України можуть бути розглянуті на засіданні Комітету Верховної Ради України з питань бюджету лише в разі наявності експертного висновку, підготовленого Міністерством фінансів України.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.