• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Антикризова рада наголошує на необхідності активізувати підготовку до початку дії умов вільної торгівлі Україна-ЄС

    Опубликовано: 2015-07-30 11:56:53

    Як відомо, з 1 січня 2016 року відповідно до Угоди про асоціацію між Україною та ЄС наша держава повинна працювати в умовах вільної торгівлі з Європейським союзом, що означає відкриття українського внутрішнього ринку для європейських товарів, подальше зниження імпортних мит, створення додаткової напруги з точки зору конкуренції вітчизняного та закордонного виробників на внутрішньому ринку. Для того, щоб без втрат розпочати діяльність в умовах вільної торгівлі, Україні необхідно зробити величезний обсяг роботи. Такої думки президент Українського союзу промисловців і підприємців, голова Антикризової ради громадських організацій України Анатолій Кінах.

    «Умови діяльності промисловців, підприємців України значно відрізняються від європейських, і різниця ця не на нашу користь. Наприклад, вартість кредитних ресурсів у Європі у річному вимірі становить 3-5%, а в Україні відсоткові ставки "зашкалюють", облікова ставка НБУ  – 30%. Продуктивність праці у нас у 3-5 разів менша, енергоємність ВВП майже у 2-3 разу більша, ніж у Європі, величезною проблемою є  знос основних фондів. В країні в десятки разів менше рівень державної підтримки виробничної сфери, наприклад, тієї ж галузі АПК. Сотні технічних регламентів і стандартів України не адаптовані до вимог ЄС», – наголошує Анатолій Кінах.

    На його думку, про  серйозність проблем свідчить той факт, що  в 2014 році об’єм експорту товарів з України в ЄС зріс лише на 2,6%. Це відбулося  в безпрецедентних умовах з боку ЄС, який ввів односторонні преференції для вітчизняних товарів, зробив по суті нульове мито на весь основний український експорт.

    Виходячи з незворотності старту вільної торгівлі з ЄС, Антикризова рада громадських організацій України висловлює високу стурбованість через те, що в Україні на сьогоднішній день немає чітких, в тому числі в галузевому вимірі, програм адаптації української економіки до ЗВТ,  програм адаптації технічних регламентів, стандартів, підвищення якості вітчизняної продукції. Відсутня ефективна експортна політика, що заважає просуванню нашої продукції на зовнішні ринки. Це все створює серйозні ризики в контексті умов нерівноправної конкуренції та втрати робочих місць в Україні.

    «У зв’язку з цим Антикризова рада громадських організацій України в Антикризовій програмі спільних дій влади та бізнесу, яка була прийнята в грудні 2014 року та нещодавно доопрацьована, сформулювала та  направила пропозиції з адаптації економіки до умов вільної торгівлі Україна-ЄС Кабінету міністрів України, Верховній Раді та Президенту України та готова об’єднати свої зусилля в цій роботі з владою», – підсумував  голова Антикризової ради громадських організацій України Анатолій Кінах.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.