• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Киянам презентували ідеї меморіалізації подій Революції Гідності

    Опубликовано: 2015-07-23 12:48:12

    Киянам презентували проекти-переможці у ІІ номінації міжнародного відкритого конкурсу «Територія Гідності». Захід, метою якого є ознайомлення громадськості з концепціями кращих конкурсних робіт, відбувся 21 липня 2015 року у Департаменті містобудування та архітектури.

    За словами колективу з Італії, проект якого отримав першу премію, конкурс «Територія Гідності» для них став способом причетності до Революції. Через конкурсне завдання вони змогли осмислити сутність того, чим насправді може бути пам'ять про ці події. Італійці увесь час слідкували за подіями в Україні і надзвичайно переживали за життя наших активістів.

    «Цей конкурс для нас не є звичним, де створюються повсякденні об’єкти.  Нам було дуже цікаво працювати над конкурсним завданням, адже воно ще більше наблизило нас до Революції Гідності. Процес проектування ми почали з обговорення сенсу самого меморіалу. Нам потрібна була сильна концепція і ми знайшли її у природі дерева. Саме з річними кільцями дерев, які можуть розказати про їх історію, ми порівнюємо історію центральної частини Києва. Це місце пам'яті про Велике. Воно має залишатися активною частиною столиці, зберігаючи при цьому нашаровування історії. Ми запропонували створити живий ліс у місті. Дерева будуть у, здавалось би, несподіваних місцях, де можна згадати події Майдану», - зазначають переможці.

    За словами віце-президента Національної спілки архітекторів України, члена журі у ІІ номінації конкурсу Петра Маркмана, проект-переможець був відзначений за декількома показниками, зокрема, культура подачі (відповідність ідеї конкурсному завданню) радикальність (перекриття вулиці Інститутської, методом висадження дерев) та символічність (дерева, як символи життя, душі загиблих людей).

    «Завдяки відкритості цього конкурсу, участь у ньому взяло дуже багато людей, як професійних скульпторів, архітекторів, так і просто зацікавлених громадян, які надали своє бачення щодо меморіалізації подій. Задача була складною для всіх, і для учасників, і для організаторів, і для журі. Наразі рано говорити про конкретне втілення будь-яких ідей, проте у своїх рішеннях ми враховували побажання громадськості побачити результати вже найближчим часом. Саме тому ми віддали перевагу тим проектам, які не потребують грандіозних зусиль для їх втілення у життя», - зазначає Петро Маркман.

    За словами організаторів конкурсу, доля головної площі не тільки міста, а й всієї країни має вирішуватися за участі представників державної та міської влади, а також за активної підтримки громади.

    «Поки що це тільки обговорення ідей переможців. Робоча версія проекту може відрізнятися від концепції та, можливо, включати елементи інших проектів-переможців, як-то наприклад аудіо та відео ефекти», - зазначають у Департаменті містобудування та архітектури.

    Наразі готується проект розпорядження про будівництво меморіалу Революції Гідності.

    Прес-службаДепартаменту містобудування та архітектури

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.