• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Система безоплатної правової допомоги не готова до впровадження

    Опубликовано: 2015-07-13 08:24:48

    Віднедавна в Україні запрацювало 100 центрів безоплатної правової допомоги для малозабезпечених громадян та сімей-учасників АТО. Із чим можуть бути пов’язані проблеми в їх роботі розбиралися фахівці ГО «Публічний аудит».

    «Хоча й анонсовано, що таку допомогу зможуть отримати майже 8 млн українців, але насправді, відповідно до закону, працівники центрів можуть без з’ясування суті справи відмовляти громадянам у правовій допомозі. Оскільки однією з підстав для відмови в наданні правової допомоги, є те, що вимога особи про захист або відновлення її прав вважається неправомірною», – зазначає керівник «Публічного аудиту» Максим Гольдарб.

    Крім того, спеціаліст вказує на те, що з 2013 року вже діє Державна цільова програма з формування системи безоплатної правової допомоги, але станом на сьогодні вона не виконана навіть на половину. Так, у структурі відповідного Координаційного осередку донедавна функціонував 31 центр – 30 зі штатною чисельністю працівників 459 осіб, серед вакантних посад на кінець 2014 року – 141.

    «Інфомаційно-роз’яснювальна кампанія за цей час була виконана лише на 20%. Комплексна інформаційно-аналітична система для надання безоплатної правової допомоги, на яку мали виділити 45 млн грн, так і не була створена. Ремонтні роботи, забезпечення центрів засобами зв’язку були профінансовані наполовину, а подекуди взагалі не реалізовані. Тобто, маючи в своїй структурі станом на кінець 2014 року лише 30 центрів, були абсолютно провалені як суто матеріально-технічна робота, так й інформаційна», – пояснює Максим Гольдарб. – «Від липня Міністерство юстиції України має забезпечити роботу 100 таких центрів – поки що більшість із них існують лише на папері».

    Якість надання правової допомоги, за словами заступника керівника «Публічного аудиту» Андрія Вігірінського, можна ставити під сумнів з огляду на оплату праці адвокатів, яка є мізерно низькою. «Година роботи адвоката оцінюється в 30 грн. Складно говорити про рівень юридичної кваліфікації, підходу до роботи та переживання за результат адвоката, праця якого коштує близько $1,5 за годину», – вважає аудитор.

    Закон передбачає, що послуги надаватимуться адвокатами за контрактами на постійній основі або ж вони залучатимуться на договірній основі і повинні надавати послуги якісно в обсязі та в строки, визначені договором. При цьому, якщо адвокат виконуватиме свої обов’язки неналежним чином, Центр правової допомоги може внести пропозицію щодо його виключення з Реєстру адвокатів, що надають безоплатну вторинну правову допомогу.

    Андрій Вігірінський додає, що на 2015 рік обсяги фінансування Координаційного центру заплановані на рівні майже 270 млн грн, із яких гонорар для адвокатів – трішки більше 120 млн грн. Якщо провести паралель із органами прокуратури, співробітники яких раніше були вповноважені займатися правовою підтримкою громадян, то на їхню оплату праці з бюджету виділялося, за оцінкою «Публічного аудиту», приблизно 400 млн грн у рік. Втім, робота центрів не позначиться на фінансуванні органів прокуратури – передбачений для них бюджет залишиться незмінним.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.