• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Радіостанції очікують на підтримку держави

    Опубликовано: 2015-06-26 15:11:07

    23 червня на неофіційній зустрічі у Міністерстві культури В'ячеслав Кириленко та керівники радіокомпаній обговорили ініціативу віце-прем'єр-міністра з підвищення квоти української музики на радіо з 50% до 75%.

    Міністерство культури й основні гравці радіоринку дійшли згоди не приймати поспішних рішень і на цьому етапі не вносити зміни до законопроекту про збільшення квоти на трансляцію української музики в радіоефірі до 75%. 

    У ході зустрічі учасниками було запропоновано альтернативне рішення - створити робочу групу, яка розробить програму як оперативних дій, так і законодавчих кроків, метою яких буде збільшення українського контенту в ефірі. Її склад буде запропонований до кінця тижня.

    Робоча група буде розробляти і пропонувати Міністерству Культури шляхи стимулювання музичних виконавців до створення якісного українського контенту, зокрема й українською мовою. Збільшення української музики в ефірі можливо при співпраці та сприяння держави та радіомовників. Наприклад, надання пільг з оподаткування для звукозаписних українських студій підвищить якість контенту, створеного в Україні

    Учасники зустрічі погодилися, що кількість музики збільшиться і без введення додаткових квот, якщо український продукт не буде поступатися за якістю західному і російському. Основна складова якості для музики - це її  звучання. Іншими словами, якість та кількість українського контенту в ефірі нерозривно пов’язана з наповненням ефіру.

    Голова Радіокомітету Анна Жуковська також проанонсувала всеукраїнський проект конкурсу з пошуку і подальшого промотування молодих українських виконавців. Проект стартує на 10 радіостанціях України вже в липні.

    «Ми розкриємо всі деталі конкурсу після остаточного затвердження назви, правил і візуалізації проекту на найближчому засіданні «Радіокомітету». Зараз можу сказати, що конкурс ми будемо проводити щорічно, він буде стимулювати виконавців писати нові якісні українські пісні. І вже через кілька років наповнення радіостанцій буде змінюватися природним шляхом, а не примусово шляхом зміни в законодавстві», - повідомила пані Жуковська.

    Ігор Чернишов, директор радіо групи «ТАВР МЕДІА»: «У нас побутує стереотип про засилля російської музики в ефірі українських радіостанцій, що нібито являє загрозу розвитку української індустрії. Але факти радіогрупи «ТАВР МЕДІА» свідчать про інше. Серед шести радіостанцій, єдина станція, на якій звучить дійсно багато російських виконавців, це «Русское Радио Україна». Але й тут українських виконавців більше необхідної квоти - 54%. Ще 2 станції взагалі не грають російських виконавців, а дві інші грають <1% ».

    Олена Малишева, генеральний директор радіогрупи UMH: «На наш погляд зміна квоти української музики в ефірі має диференційовано залежати від формату радіостанції. Виконання навіть 50% квоти спотворює деякі формати. Наприклад, формат Golden Hit Radio, музичне програмування якого засноване на матеріалі 70-80 років. Аудиторія радіостанцій цього формату більш ніж консервативна у своїх вподобаннях: як показують дослідження, ці слухачі віддають перевагу закордонній музиці, а не слов'яномовній; співвідношення уподобань аудиторії при цьому становить приблизно 70 до 30 на користь західної музики. Практично ідентична ситуація і на радіостанціях формату Adult Contemporary (музика 80-х – 90-х  разом із сучасною музикою)».

    На думку учасників зустріч була продуктивна. Найближчим часом робочою групою буде розроблено комплекс заходів, узгоджений з державою, що не порушуватиме функціонування приватного бізнесу.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.