• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Динаміка євроатлантичних настроїв громадян

    Опубликовано: 2015-06-22 08:30:54

    Аудиторія: населення України від 18 років і старші

    Вибірка репрезентативна за віком, статтю, регіонами і типом поселення.

    Вибіркова сукупність: 2000 респондентів

    Особисте формалізоване інтерв’ю (face-to-face)

    Помилка репрезентативності дослідження: не більше 2,4%

    Терміни проведення дослідження: :  3-13 червня 2015 р.

    Згідно з результатами опитування Соціологічної групи «Рейтинг», якби Україна могла стати членом тільки одного міжнародного економічного союзу, то на думку 51% опитаних це слід було би зробити з Європейським Союзом, 16% – з Митним союзом Росії, Білорусі і Казахстану, 14% – за інший варіант, а 20% –  не визначилися.

    З вересня минулого року рівень підтримки інтеграції з Європейським Союзом зменшився з 59 до 51%, водночас, підтримка інтеграції з Митним союзом – не змінилась.

    При цьому виросла кількість респондентів, які не визначились з даного питання або є прихильниками іншого варіанту економічної інтеграції.

    Членство в ЄС традиційно більше підтримують на Заході (80%), близько 60% у Центрі, 40% на Півдні та близько 20% на Сході. Чим далі на Південний Схід країни, тим більше зростає підтримка Митного Союзу.

    Майже 80% прихильників Народного Фронту, БПП «Солідарність», Правого Сектору, Самопомочі і Свободи підтримують членство в ЄС. Натомість майже 60% прихильників Опозиційного Блоку і КПУ – інтеграцію з Митним союзом. 

    Якби проводився референдум про вступ України в НАТО, то 40% проголосували б за, 32% – проти, 11% – не голосували б, а 17% – не визначилися.

    Починаючи з листопада 2014, коли зафіксовано пік (51%), фіксується поступове зменшення підтримки вступу України до НАТО: до 46% у квітні 2015 та до 40% у червні, при одночасному зростанні кількості противників вступу України до НАТО (з 25 до 32%).

    Вступ України до НАТО підтримали б майже 70% мешканців Заходу країни, близько половини у Центрі. Одночасно близько половини жителів Сходу і Півдня проголосували б проти вступу до НАТО.

    Чим вищий рівень освіти і доходів респондентів, чим молодший їх вік, тим вище серед них підтримка вступу України до Європейського Союзу і НАТО.
    Рівень підтримки євроатлантичної інтеграції серед чоловіків вищий, ніж серед жінок, особливо що стосується вступу до НАТО.
    Серед респондентів, для яких рідною мовою є українська, рівень підтримки членства в ЄС і НАТО маже втричі вищий, ніж серед респондентів, рідною мовою яких є російська.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.