• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Кабмін визначив План заходів з відзначення 150-річчя від дня народження Михайла Грушевського протягом 2015-2016 років та затвердив склад Організаційного комітету

    Опубликовано: 2015-06-18 08:19:54

    Розпорядження Уряду № 586-р ухвалено 4 червня.

    Оргкомітет очолив Віце-прем’єр-міністр України — Міністр культури.

    У вересні 2016 року планується провести в Києві та інших населених пунктах за участю керівництва держави, народних депутатів України, представників центральних і місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, громадськості та науковців урочистості з нагоди 150-річчя від дня народження Михайла Грушевського. Зокрема, до 29 вересня 2016 року має бути проведене урочисте засідання Верховної Ради України на пошану Михайла Грушевського за участю Президента України, членів Кабінету Міністрів України, громадськості, духовенства, представників органів місцевого самоврядування, молоді, дипломатичного корпусу іноземних держав.

    У Львові заплановані урочистості та науково-просвітницькі заходи, присвячені життю і діяльності голови Наукового товариства імені Т. Шевченка у Львові (1897—1913 роки), завідувача кафедри історії Національного університету “Львівська політехніка” (1894—1914 роки) Михайла Грушевського. 

    Окрім офіційних заходів та регіональних планів, місцева виконавча влада має підтримати ініціативи громадськості щодо вшанування пам’яті та популяризації наукової і державотворчої спадщини Михайла Грушевського.

    Міносвіти та Міністерство культури спільно з Українським інститутом національної пам’яті та місцевими адміністраціями мають забезпечити проведення тематичних заходів для популяризації наукової, державної та історико-культурної спадщини Михайла Грушевського.

    Укрдержархів і Український інститут національної пам’яті протягом 2016 року проведуть виставку архівних документів та фотоматеріалів, присвячених діяльності Михайла Грушевського, зокрема як Голови Центральної Ради Української Народної Республіки. У музеях України заплановане відкриття нових та оновлення існуючих тематичних музейних експозицій, присвячених діяльності Михайла Грушевського у відповідний період української історії. Планом заходів передбачено в 2015-2017 роках створення електронного архіву документів про життя і діяльність Михайла Грушевського.

    Окрім того, до 29 вересня заплановано внести ініціативу про встановлення законом Державної історичної премії України імені М. С. Грушевського за найкращі наукові та науково-популярні видання з історії України. До ювілейної дати Мінкультури, Міністерство інформаційної політики, Український інститут національної пам’яті та Держкомтелерадіо мають створити документальний фільм про життя і діяльність Михайла Грушевського та забезпечити його публічну демонстрацію. У ці терміни Планом заходів передбачається створення соціальної реклами, присвяченої 150-річчю від дня народження Михайла Грушевського.

    Урочисті заходи за участю українських дипломатів та українських громад відбудуться за кордоном, зокрема, в Чехії, Польщі та Австрії.

    Національний банк запровадить в обіг ювілейну монету на відзнаку 150-річчя від дня народження Михайла Грушевського. Також буде випущено поштову марку та конверт.

    Прес-служба Мінкультури

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.