• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Україна вперше отримає права країн-членів ЄС у програмі наукових досліджень та інновацій «Горизонт 2020»

    Опубликовано: 2015-06-12 13:50:25

    Вперше Україна стане асоційованим членом найбільшої програми Європейського Союзу «Горизонт 2020» у сфері науки та інновацій, що відкриє якісно нові можливості для проведення досліджень та впровадження інноваційних технологій.

    «Досі Україна брала участь у наукових програмах ЄС на рівні третіх країн, тож мала обмежені можливості. Отримання нами статусу асоційованого членства у цій потужній програмі надає українським науковцям більшість переваг, якими користуються їх колеги з країн Євросоюзу. Ми сподіваємось, що угода про участь нашої країни у програмі «Горизонт 2020» вже найближчим часом буде ратифікована Верховною Радою», - заявила заступник міністра Кабінету міністрів-директор Урядового офісу з питань європейської інтеграції Наталія Гнидюк. 

    Це виводить нашу країну на новий рівень інтеграції з ЄС у сфері науки та технологій. Зокрема, асоційований статус дозволить Україні стати повноправним членом Європейського дослідницького простору і отримати однакові права, обов’язки та умови діяльності з країнами-членами ЄС. Таким чином, спроститься процедура участі у європейських грантових проектах, збільшиться рівень фінансування вітчизняних наукових досліджень, пришвидшиться розвиток інноваційної складової України та її економіки, підвищуватиметься рівень конкурентоспроможності українських підприємств.

    Більшість проектів програми «Горизонт 2020» передбачає як головну умову наявність мінімум трьох партнерів з трьох різних країн ЄС або асоційованих країн – тож, асоційоване членство автоматично робить партнерські організації з України більш цікавими для участі у таких спільних дослідженнях, підкреслила Н.Гнидюк.

    Для пошуку партнерів існує кілька спеціалізованих служб, які допоможуть знайти учасників, що мають намір брати участь у проектах за різними напрямками.

    В рамках програми є спеціалізовані проекти з підтримки підприємств малого та середнього бізнесу. Зокрема, передбачено підтримку тих МСП, які мають значний інноваційний потенціал, спроможні здійснити технологічний прорив і вивести на ринок інноваційні послуги. Один із пріоритетів програми «Горизонт 2020» -  допомога компаніям, які швидко розвиваються, стати міжнародними.

    Участь у наукових та інноваційних програмах і проектах ЄС дозволить залучати високотехнологічні галузі промисловості України до їх реалізації і отримувати додаткові замовлення на створення високотехнологічної продукції.

    Довідка: 20 березня 2015 р. Україна підписала Угоду про асоційовану участь у програмі «Горизонт 2020». Загальний бюджет цієї програми ЄС на 2014-2020 роки становить близько 80 млрд. євро. Вона об’єднала всі програми ЄС з фінансування досліджень та інновацій і має три основних напрямки: «Передова наука», «Лідерство у промисловості» та «Соціальні виклики».

    Для підтримки українських учасників наказом Міністерства освіти і науки  від 13 березня  2015 р. № 285 затверджено перелік національних та регіональних контактних пунктів програми «Горизонт 2020», створених на базі вищих навчальних закладів, наукових установ, підприємств та громадських організацій. Діяльність національних та регіональних контактних пунктів сприятиме розширенню співробітництва з ЄС у науково-дослідній сфері та підвищить рівень інформованості щодо програми «Горизонт 2020».

    Урядовий офіс з питань європейської інтеграції

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.