• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Коментар в зв’язку з публікаціями деяких ЗМІ щодо вивезення з Донецька до Росії архівів письменників А. і Б. Стругацьких

    Опубликовано: 2015-05-18 08:49:29

    Архів братів Стругацьких після їхньої смерті таємно зберігався у приватній колекції. Документи цього архіву письменників не є частиною Національного архівного фонду, Державної частини музейного фонду України та Державного бібліотечного фонду України.

    Про це повідомив начальник Управління музейної справи та культурних цінностей Міністерства культури України Василь Рожко.

    Порядок вивезення культурних цінностей за межі території України визначений законодавством. Зокрема, Законом «Про вивезення, ввезення та повернення культурних цінностей» встановлено, що заявлені до  вивезення  культурні   цінності   підлягають обов'язковій  державній  експертизі.  На підставі державної експертизи приймається рішення про можливість чи неможливість вивезення культурних цінностей.

    Необхідно зауважити, що порядок вивезення  культурних  цінностей,  встановлений   цим Законом,  поширюється  на  осіб,  які  користуються  дипломатичним імунітетом.

    Відмова фізичної чи юридичної особи,  яка порушила клопотання про вивезення (тимчасове вивезення) культурних  цінностей, подати на  державну  експертизу  заявлені до вивезення культурні цінності розглядається як відмова заявника від їх вивезення.

    Законом визначено, що вивезенню з України не підлягають  культурні цінності,  занесені    до  Державного реєстру національного культурного надбання; культурні цінності,  включені   до  Національного  архівного фонду та до Музейного фонду України. 

    Таким чином, якщо власники архіву не зверталися для отримання експертизи та дозволу, ідеться про порушення порядку вивезення культурних цінностей з території України. Водночас, вивезення архівів письменників відбулося через ділянку кордону, яка не контролюється українською владою, зокрема, відсутній контроль митних органів. Відтак, відсутня можливість запобігти можливому правопорушенню.

    В іншому разі спробу до вивезення культурних цінностей без необхідних документів мали би зупинити представники митних органів.

    Відповідно, ідеться про те, що Росія поповнила свої музейні фонди за рахунок незаконно вивезених документів з території України, які можуть становити культурну цінність.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.