• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Публічний аудит запропонував, як більш ніж вдвічі знизити вартість газу для населення

    Опубликовано: 2015-05-14 15:30:58

    «Публічний аудит» у рамках громадської ініціативи «Тарифна мобілізація» розробив законодавчі «газові ініціативи», які дадуть змогу більш ніж удвічі зменшити вартість природного газу для населення, а також який захистити права споживачів від необґрунтованого підвищення тарифів. Про це повідомляє керівник громадської організації Максим Гольдарб.
     
    «Уряд не може вирішити, як зменшити вартість газу для населення з найменшими втратами. Усе просто – скасувати нікому не потрібну ренту, яка поглинає до 70% грошей від загального тарифу, тоді як видобувні підприємства залишають собі лише 30%. Рента ж настільки висока тому, що в неї закладено витрати на субсидію. Для чого одні й ті ж кошти перекидати спочатку на рахунки підприємств, а потім знову до бюджету у вигляді ренти? Значно простіше знизити ціну на газ для всього населення до 3–3,5 тис. грн за тисячу кубів, і не робити субсидійні подачки людям», – розповідає фахівець.
     
    Крім того, за словами керівника «Публічного аудиту», законом має бути прописано прозору та зрозумілу структуру тарифу на блакитне паливо, а також описано всі складові його формування. «Це дуже важливо хоча б тому, щоб цифри знову не бралися зі стелі, і базувались на економічних розрахунках, а не на фінансових апетитах окремих можновладців які лобіюють олігархічні інтереси. Середня закупівельна вартість газу повинна розраховуватися НКРЕКП (виходячи з обсягів та закупівельних цін видобувних підприємств) та затверджуватися раз на 3 три місяці. Вся інформація про розмір ціни має обов’язково подаватися на сайті НКРЕКП», – стверджує Максим Гольдарб.
     
    «Тарифна мобілізація» особливу увагу також приділила підвищенню якості природного газу, яка на сьогодні далека від мінімальних європейських показників. «Публічний аудит» довів, що українському споживачеві пропонується низькокалорійний «брудний» газ, який вимагає додаткових обсягів споживання. За пропозицією громадського об’єднання, якісні характеристики згорання блакитного палива мають відповідати абсолютній нормі – бути не меншими, ніж 37 МДж (нагадаємо, на сьогодні – 32 МДж).
     
    Разом з тим ініціатори законопроекту наполягають на введенні особливих умов використання природних ресурсів на час теперішньої масштабної економічної кризи. «До 2017 року українці мають отримувати газ виключно вітчизняного видобутку. Ми зможемо платити за газ у валюті тоді, коли наші зарплати і пенсії хоч мінімально наблизяться до європейських. А поки що українці до такого не готові, і законодавці зобов’язані на це зважати», – переконаний Максим Гольдарб.
     
    Він також повідомив, що законопроектом передбачена передача права на встановлення тарифів ЖКГ обласним радам. «Люди на місцях мають почуватися повноправними учасниками суспільно-політичного життя та дійсно впливати на його процеси. Потрібно відходити від практики, коли вся країна залежить від волі одного Регулятора, рішення якого, як бачимо на тарифній вакханалії, бувають абсолютно економічно необґрунтованими. До того ж, ця пропозиція відповідає прагненням України розвивати місцеве самоврядування та в найближчій перспективі повністю перейти до децентралізації державного управління», – резюмує Максим Гольдарб.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.