• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Переходу до ринку землі має передувати серйозна підготовча робота

    Опубликовано: 2015-05-14 12:38:49

    Земля – національне багатство України, тож до питання створення комерційного ринку землі потрібно підходити з усією відповідальністю, знищивши попередньо всі корупційні схеми та посиливши права землевласників. Так вважають в Антикризовій раді громадських організацій України та в Українському союзі промисловців і підприємців.

    «Ринок землі, безперечно, має бути сформований і він повинен працювати, земля повинна мати свою реальну ринкову ціну. Але перед тим, як відкрити земельний ринок потрібно виписати законодавчо і запровадити всебічний контроль за ефективністю використання земель, за показниками родючості, неприпустимим є застосування корупційних схем у питаннях продажу та використання земель. У жодному випадку відповідні законодавчі акти та норми не повинні ухвалюватися поспіхом, адже в умовах нинішньої економічної кризи, незахищеності майнових прав власників землі, засилля корупційних схем у цій сфері ми ризикуємо взагалі втратити своє головне національне багатство», - заявив голова АРГО, президент УСПП Анатолій Кінах.

    Процес формування земельного ринку сучасного, цивілізованого зразка, є надзвичайно відповідальним, оскільки стосується одного зі стратегічних напрямків розвитку України та всієї нашої економіки, наполягає громадський діяч.

    «Перш ніж скасувати мораторій на продаж землі,  потрібно пройти політично дуже непростий шлях, ніякого поспішного і одномоментного переходу тут бути не може. Попередньо повинна бути напрацьована чітка державна програма зі створення ринкових структур, що стосуються продажу та контролю за використанням землі. Не можна допустити безконтрольної скупки землі, та її безсистемного використання», - наполягає президент УСПП.

    Отже, програма з переходу до ринку землі повинна передбачати, перш за все, завершення роботи над якісним кадастром, а паралельно з формуванням кадастру має бути зроблено глибокий аналіз з протидії порушення земельного законодавства та корупції, мають бути ухвалені відповідні рішення і по уже існуючих фактах порушення продажу чи використання земель. Одночасно на законодавчому рівні треба підготувати акти, що стосуються визначення вартості та захисту родючості землі, створення відповідної ринкової інфраструктури. Має здійснюватися належна підготовка кадрів та напрацювання ефективних механізмів контролю за дотриманням законодавства, наполягає А.Кінах.

    «Особливої уваги потребує врахування процесу децентралізації в Україні, яка значно збільшує повноваження місцевих громад у питанні використання земель, потребує завершення і процес визначення меж населених пунктів, треба сформувати генеральні плани розвитку населених пунктів та враховувати у використання місцевих земель. Також в Україні і досі не напрацьовано ефективних механізмів захисту прав дрібних землевласників, через що останні, у разі поспішного і непідготованого відкриття ринку земель, можуть залишитися без своїх ділянок, а в країні відбуватиметься хаотичний переділ, скуповування за безцінь та спекулятивний перепродаж земель», - зауважує А.Кінах. 

    Потребує принципового переосмислення сам підхід до формування вартості оренди землі, оскільки в Україні наразі збагачуються не власники ділянок, а їх орендарі, оскільки права дрібних власників земельних паїв, не виписані законодавчо.  

    «Тобто перехід до ринку землі, це не один крок – це має бути серйозна і системна робота, яку потрібно ретельно спланувати і виконати, особливо, що стосується перехідного етапу до ринку землі, включаючи купівлю і продаж землі. І лише тоді, коли перехід до ринку землі буде зафіксовано як серйозна державна програма, можна буде говорити про цивілізований перехід до земельного ринку. Ми повинні зробити все можливе, щоб це національне багатство передавалося з покоління в покоління нашим нащадкам у нинішньому, але може і кращому стані», - наголосив Анатолій Кінах.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.