• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Закон про об’єднання територіальних громад відкриває важливий шлях для їх розвитку, - Микола Кучер

    Опубликовано: 2015-04-29 08:25:22

    Механізм об’єднання територіальних громад, передбачений відповідним законом, складний, але він відкриває важливий шлях для розвитку територіальних громад, шлях до децентралізації, - заявив народний депутат України Микола Кучер у своєму виступі на форумі «Перші кроки територіальних громад на шляху децентралізації влади» у Липовці Вінницької області 24 квітня.

    «Більшість європейських країн провели децентралізацію, тому що вони розуміють, що це черговий виток для розвитку. Для нас надзвичайно важливим, у цьому сенсі, є польський досвід», - зазначив народний депутат.

    На його думку, «ми сьогодні розпочали процес децентралізації, а не лише впровадження одного закону про об’єднання територіальних громад. Нарешті з’явилася законодавча можливість отримати повноваження на місцях: фінансові, адміністративні, земельні, що дуже важливо для розвитку села. Найбільший плюс – об’єднання отримує статус міста обласного значення».

    Говорячи про фінансові повноваження на місцях Микола Кучер пояснив: «Проголосовані зміни до Бюджетного кодексу фактично призвели до втрати  бюджетами територіальних громад (сільськими, селищними, міськими) 25% податків (ПДФО), які сплачували підприємства, що працюють на відповідних територіях. Натомість, втрату доходів від ПДФО компенсовано запровадженням єдиного податку четвертої групи, а також можливістю збирати податки на підакцизні товари (згідно з податковими змінами, які вступили в дію з 1 січня 2015 року). Але при цьому сільські голови сьогодні повинні стати ворогами торговців цигарок і горілчаних виробів, адже акцизи – одне з важливих джерел наповнення місцевого бюджету, а зазвичай цей бізнес намагається приховувати свої прибутки в тіні».

    Тому, за словами Миколи Кучера, закон про об’єднання територіальних громад сьогодні дає можливість не тільки отримати додаткові повноваження на місцях, але й фінансові можливості під ці повноваження – 60% ПДФО.

    «Але громадам необхідна інформація, зокрема, роз’яснення отримання економічних вигод від реалізації прийнятих законів, а також консультаційна допомога в процесі об’єднання територіальних громад. Таку роботу повинні проводити не лише влада, але й громадські організації», - вважає народний депутат.

    «Зокрема, у Вінницькій області, за сприяння компанії «Миронівський хлібопродукт», створено «Соціальний Центр МХП», який працює в постійному режимі консультаційної та організаційної допомоги для територіальних громад сіл, селищ та міст, а також організації соціальних проектів», - зазначив Микола Кучер.

    Прес-служба народного депутата України Миколи Кучера

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.