• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Порошенка не будуть судити в Гаазі за трагедію в Іловайську та Дебальцевому

    Опубликовано: 2015-04-24 08:54:55

    Президент Петро Порошенко може бути зацікавлений у блокуванні ратифікації Римського статуту Міжнародного кримінального суду саме як Головнокомандувач Збройних сил України.

    Про це під час круглого столу на тему «Міжнародний кримінальний суд: досвід Грузії» заявив ініціатор законопроекту про внесення змін до Конституції щодо ратифікації Римського статуту, народний депутат Віталій Купрій.

    «Поспілкувавшись з командирами батальйонів, з іншими людьми, які були в зоні АТО, з тими людьми, які перебували в зоні бойових дій під час боїв під Іловайськом та Дебальцевим, мені стало відомо – є всі причини вважати, що сам особисто Головнокомандуючий ЗСУ Петро Порошенко надавав накази в ті моменти, коли треба було вживати рішучих дій і приймати швидкі рішення, і ці накази були некомпетентні», - зазначив Купрій.

    Депутат підкреслив, що озвучена вищим керівництвом держави кількість загиблих у боях під Іловайськом та Дебальцевим, де українська армія зазнала найбільших втрат, була свідомо занижена в кілька разів.

    «Я мажоритарний депутат з Дніпропетровщини і я знаю статистику по моргам Дніпропетровська: в рази занижено кількість жертв», - підкреслив Купрій.

    У свою чергу голова грузинської коаліції «За Міжнародний кримінальний суд», колишній урядовий уповноважений Грузії в Європейському суді Сімон Папуашвілі у відповідь на виступ Віталія Купрія заявив, що варіант, за якого Президента Петра Порошенка можуть звинуватити у якихось військових злочинах, видається йому неможливим.

    Зі слів Папуашвілі, під час воєнних дій загибель військових не може трактуватися як злочин, тому в контексті Римського статуту мова може йти лише про загибель мирних мешканців. В той же час він наголосив, що наразі ніхто не наводив жодних доказів того, що ЗСУ причетні до масової загибелі мирних жителів на Донбасі.

    «Більше того, якщо комусь захочеться встановлювати відповідальність окремих людей за ті чи інші злочини, їм треба буде довести, що це було скоєно умисно», - підкреслив Папуашвілі.

    Віталій Купрій повідомив, що доведе до відома Петра Порошенка позицію міжнародних експертів, які вказують, що останньому не варто боятись кримінального переслідування в Гаазі. При цьому нардеп Купрій вимагає від Президента України негайно розблокувати процес схвалення Римського статуту Міжнародного кримінального суду. 

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.