• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • ФАО надасть допомоги постраждалим в результаті конфлікту фермерам на сході України

    Опубликовано: 2015-04-22 08:33:50

    З приходом весни дрібні фермери в зоні конфлікту в Донецькій та Луганській областях східної України готові відновити господарську діяльність. Як оголошено сьогодні Продовольча та сільськогосподарська організація Об’єднаних Націй (ФАО) надасть матеріальної підтримки в цьому з початковою сумою в розмірі 800.000 доларів США.     

    Згідно оцінки потреб, проведеної ФАО та Міністерством аграрної політики та продовольства України конфлікт на cхідній Україні зачепив мілкі та великі фермерські господарства по-різному. Посіви покинуті, техніка знищена, худоба вбита чи вкрадена — це тільки декілька з понесених втрат. Багато фермерів готові відновити свою діяльність, але потребують негайної допомоги для досягнення успіху.

    ФАО виділила суму в розмірі 800.000 доларів США із власного бюджету та Спеціального фонду для невідкладної допомоги та реабілітації (Special Fund for Emergency and Rehabilitation – SFERA). Дана підтримка включає забезпечення насінням весняних овочевих культур, добривом та кормом для тварин. Для реалізації поставлених цілей Організація відкрила офіс в Краматорську, на північній частині Донецької області, а також назначила спеціаліста по реагуванню на надзвичайні ситуації в Києві.  

    Сільське господарство — добре розвинутий сектор в Україні. В Донецьку налічується 1,1 мільйонів гектарів обробленого ґрунту, а в Луганську — 940.000 гектарів. Розведення худоби також грає важливої ролі в регіоні, так як декотрі з найбільших птахівницьких підприємств країни розташовані у Донецьку.

    За оцінками ФАО 530.000 тон урожаю ячменю та 300-400.000 тон соняшника неможливо було зібрати із-за конфлікту в 2014 році. У випадку соняшника ця величина складає 30 відсотків річного урожаю.

    Теплиці також були знищені артобстрілами, а фруктові сади були запущені ще до збору урожаю, так як робочі розбіглися в пошуках безпечного місця. Були випадки, коли фермери самі зарізали власну худобу, адже не мали чим їх годувати чи боялися того, що тварини будуть розкрадені.   

    “Я втратив майже 30 відсотків урожаю пшениці в минулому році”, – сказав Сергій Левченко, директор фірми Agrocommercial LLC з Новоайдарівського  району Луганської області. Частина земель Левченко згоріла в результаті сильних артобстрілів, а значима частина основної техніки — сівалка, культиватор, трактор і комбайн — була знищена під час боїв. “Я не можу вивезти добриво на посіви озимої пшениці в достатній кількості, – добавив він. – І не буду в змозі належним чином посіяти ярові культури через брак капіталу.”

    За оцінкою ФАО отримання кредитів стало головною проблемою для середніх та великих фермерів.

    “Банки кредитують неохоче через небезпеку, і не можуть прийняти майбутній урожай в якості застави,  – сказав Фарук Тоїров, спеціаліст ФАО по реагуванню на надзвичайні ситуації. – Але без фінансування фермери зазнають труднощі в придбанні насіння, добрива та палива із-за підвищених цін в регіоні, а також зниження доходів в результаті падіння вартості їх продукції. В результаті заміна зруйнованого обладнання та відновлення пошкодженої інфраструктури залишаються великою проблемою.”

    Кредитна криза має сильний вплив на сільські сім’ї, а комерційні ферми борються, щоб знайти гроші для оплати орендної плати за землі. В нинішній структурі українського аграрного сектору більші фермерські господарства орендують землі, отримані приватними особами в  результаті земельної реформи 1990 років після розпаду СРСР. В сімейних господарствах вирощують овочі та тримають кілька голів худоби в своїх дворах, а решту земель здають в оренду для отримання готівки. 

    “В умовах даної фінансової кризи я невпевнений, яким чином зможу заплатити орендну плату сім’ям, — сказав Михайло Палало, директор фермерського холдингу з Волноваського району Донецької області. — Більшість із них малозабезпечені пенсіонери. Якщо страждаю я, страждають і вони.”

    Агроном ФАО на даному етапі займається швидкою оцінкою потреб, включаючи докладний аналіз прямих збитків і втрат. Згідно попередніх оцінок постраждали близько 20.000 домашніх господарств у Донецькій області та 9.000 в Луганській області. Вибір бенефіціарів для отримання допомоги ґрунтуватиметься на результатах клопіткого відбору у тісній співпраці з Міністерством та органами місцевого самоврядування. 

    Допомога в розробці політики в довгостроковій перспективі

    Беручи до уваги довгострокові перспективи розвитку аграрного сектору України експерти по політиці ФАО надають активної підтримки уряду в підготовці нової стратегії розвитку сільського господарства на 2015-2020 рр. 

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.