• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Кінах: Списання державного боргу України допоможе оздоровити фінансову сферу

    Опубликовано: 2015-04-09 13:51:46

    Наразі однією із ключових проблем української економіки залишається величезний тиск, який  колосальний зовнішній та внутрішній  борг держави чинить на державні фінанси. Тому можливість його реструктуризації є дуже актуальною. Такої думки  президент Українського союзу промисловців та підприємців Анатолій Кінах.

     «Державний борг України складається  з   зовнішнього та внутрішнього.  Якщо до нього зараз приплюсувати ще і корпоративний борг   компаній та банків,  то в цілому він добігає  до 100% ВВП нашої країни. Це в сумі  –  більше трильйону гривень. Такі боргові зобов’язання – серйозне навантаження на фінанси України. Отже черговий транш, який ми отримали від МВФ, буде спрямований  не на розвиток економіки,  значна його частина піде на погашення зовнішніх боргових зобов’язань. Тому уряд повинен якнайшвидше застосувати усі можливості, аргументи і важелі впливу,  щоб домогтися реструктуризації або навіть часткового списання наших державних боргів», – зазначив президент УСПП.

    Факт,  що Україна через воєнний конфлікт на сході та анексію Криму опинилася у скрутному фінансовому становищі,  може стати вагомим аргументом для активізації переговорів зі списання наших державних боргів,  і питання  варто вже  порушувати перед нашими міжнародними кредиторами,  адже у світі є аналогічні приклади, наголосив А.Кінах.

    «Наша країна наразі не має внутрішніх коштів, які б могла витрачати на розвиток власної економіки. Тому  необхідно формувати умови реструктуризації боргів,  виходячи з обставин, в яких зараз опинилася держава. Вважаю за необхідне  порушувати питання і про списання частки нашого державного боргу. А завдяки такому відтермінуванню та списанню виникне можливість використати звільнені час та ресурси для запуску програм розвитку нашої економіки. В жодному випадку ці кошти не можна витрачати на поточне споживання», – підкреслив А.Кінах.  

     «У 2001 році (я був тоді прем’єр-міністром)  уряд провів перемовини  з Паризьким клубом і домовився реструктурувати зовнішній борг України на суму 580 мільйонів доларів на 12 років з пільговим періодом. Реструктуризація дуже вплинула на покращення державної фінансової системи. Думаю,зараз Україна могла б говорити і про списання своїх боргів. Адже Польщі у 1991 році списали 50% боргу, недавно Греції  списали 85% держборгу», - наголосив Анатолій Кінах.

    Він зауважив, що списання чи реструктуризація державних боргів дозволить підняти  кредитні рейтинги країни, значним чином оздоровити  державні фінанси, дасть  можливість спрямувати нові кредити  на пожвавлення економіки та модернізацію.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.