• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • У вишах має бути збережене вкладання історії України, філософії та української мови – Центр досліджень визвольного руху

    Опубликовано: 2015-01-30 13:14:23

    Викладання історії України у вишах покликане формувати спільне бачення єдиної країни та розуміння європейських цінностей, – вважають у Центрі досліджень визвольного руху.

    Центр досліджень визвольного руху — неурядова наукова організація — звернувся до Віце-прем'єр-міністра — Міністра культури В’ячеслава Кириленка та Міністра освіти Сергія Квіта. Історики просять залишити обов’язковими для всіх спеціальностей університетів предмети гуманітарного циклу — історія України, філософія та українську мову.

    “Ми підтримуємо реформування вищої освіти, яке розпочало Міністерство, проте адаптація навчальних програм вишів до стандартів Європейського Союзу означає не лише вузькофахову підготовку спеціалістів. Ключовим компонентом університетської освіти є гуманітарна складова, спрямована на утвердження цінностей свободи, демократії, поваги до прав людини, які є базовими в об’єднаній Європі”, - вважає Андрій Когут, в.о. Директора Центру досліджень визвольного руху.

    Експерти ЦДВР, які зокрема досліджують історію посттоталітарної трансформації країн Центральної та Східної Європи, наголошують: необхідність загальнообов’язкового університетського курсу історії зумовлена тим, що доступ до інформації про порушення прав людини та боротьбу українців за свою незалежність десятиліттями обмежувався.

    Спеціальні архіви, які містили повну інформацію про політичні репресії та злочини комуністичної влади, стали вповні доступними лише з 2008-го — початку 2010-го року, а також з 2014-го. А шкільна програма, доповнена новітніми дослідженнями науковців після відкриття архівів, була цензурована міністром освіти Дмитром Табачником. А маніпулювання історичними фактами, їхнє спотворення і перекручення є частиною інформаційної війни Росії проти України.

    “Розуміння європейських цінностей неможливе без знання історичного контексту. Історія України є яскравим свідченням того, до яких наслідків призводить порушення прав людини та громадянина, зневага до людської гідності”, — вважають у Центрі досліджень визвольного руху.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.