• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • На чергові зміни до митного законодавства варто чекати вже цього року

    Опубликовано: 2015-01-29 15:19:26

    Експерти Комітету Американської торгівельної палати з питань митної політики обговорили з представниками державних органів влади питання подальшого реформування вітчизняного митного законодавства, в тому числі ряд нововведень у сфері митної політики.
    Одним з найактуальніших питань для компаній, що працюють в Україні, досі є введення додаткового імпортного збору. Валерій Пятницький, радник Прем'єр-міністра України, звернув увагу на той факт, що ініціатива уряду стосовно впровадження додаткового імпортного збору зумовлена в першу чергу ситуацією із платіжним балансом країни, а не з її фіскальною функцією: «У випадку, якщо Україна зможе отримати необхідний фінансовий ресурс для подолання існуючих проблем з платіжним балансом, то, відповідно, зникне і підстава для можливого застосування таких заходів. У протилежному випадку, на жаль, екстраординарні заходи, яким і є додатковий імпортний збір, необхідно буде втілювати».
    Представники Державної фіскальної служби України у ході зустрічі зосередили увагу на питаннях спрощення митних процедур, поточний статус реалізації концепції уповноважених економічних операторів в Україні, оптимізацію процедури митного контролю та оформлення на основі управління ризиками та митного пост-аудиту. Зокрема, Анатолій Макаренко, заступник Голови Державної фіскальної служби України, зазначив: «Наша ціль – фіналізувати та оформити наше бачення концепції уповноважених економічних операторів у тексті відповідного законопроекту. До кінця року ми повинні обговорити цей документ із бізнес-спільнотою, пройти всі процедури ухвалення та запустити його в дію».
    Тарас Качка, в.о. президента Палати, з цього приводу зазначив: «Компанії-члени Американської торгівельної палати в Україні, що є добросовісними платниками податків, дуже зацікавлені у впровадженні інституту уповноважених економічних операторів як для експортерів, так і імпортерів. Для добросовісних компаній це стане важливим кроком у спрощенні ведення зовнішньоторговельної діяльності, тому наші експерти готові надавати всіляку підтримку у належній реалізації цієї концепції».
    Також Анатолій Макаренко зазначив, що він виступає за посилення складової митного пост-аудиту: «Митний пост-аудит повинен переслідувати цілі зі спрощення процедур на кордоні, що безпосередньо впливає на ефективність роботи бізнесу».
    За словами експертів Комітету Палати, функціонування митного пост-аудиту передбачено в тому числі Угодою СОТ щодо спрощення процедур торгівлі. Тому в Україні слід розробити належну концепцію здійснення митного пост-аудиту, який би в першу чергу допомагав бізнесу швидко проходити митні процедури і слугував інструментом спрощення міжнародної торгівлі. Підсумовуючи, Ігор Даньков, співголова комітету Палати з митної політики, керівник практики непрямого оподатковування EY в Україні, підкреслив важливість реформування митної системи в Україні з урахуванням положень Угоди СОТ.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.