• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Соціальний захист осіб з психічними захворюваннями

    Опубликовано: 2005-11-01 12:16:00
    31 жовтня 2005 року відбувся круглий стіл на тему „Соціальний захист осіб з психічними захворюваннями та з інтелектуальною недостатністю в інтернатних установах системи Міністерства праці та соціальної політики України”. В засіданні взяв участь заступник Міністра праці та соціальної політики України Віктор Дьяченко.
     
    Однією з тем обговорення була проблема дотримання прав осіб із психічними захворюваннями та інтелектуальною недостатністю в інтернатних установах системи Мінпраці. Начальник Головного управління соціального захисту населення Київської міської держадміністрації Сергій Бичков розповів про досвід співпраці органів виконавчої влади та недержавних організацій щодо створення умов для соціальної адаптації осіб із психічними захворюваннями та інтелектуальною недостатністю у місті Києві. Виконавчий директор ВГО „Коаліція захисту прав інвалідів та осіб із інтелектуальною недостатністю” Раїса Кравченко доповіла про роль громадських організації в системі соціальної адаптації осіб з психічними захворюваннями та з інтелектуальною недостатністю.
     
    На сьогодні в системі праці та соціального захисту населення функціонує 316 будинків-інтернатів на 56,5 тис. місць, в яких на повному державному забезпеченні утримується 53,3 тис. громадян.
     
    Основною категорією інвалідів, які проживають в інтернатних установах системи соціального захисту населення, є інваліди з психічними захворюваннями. В системі на сьогодні діє 145 психоневрологічних інтернатів на 28,6 тис. ліжко-місць, в яких проживає 27,4 тис. інвалідів від 18 років. Основним завданням цих установ є забезпечення необхідних умов проживання громадян, їх медичного, комунально-побутового обслуговування, створення умов, що сприяють соціально-психологічній реабілітації, адаптації підопічних у новому середовищі та організації їх трудотерапії, а також організація культурно-масової та оздоровчо-спортивної роботи з урахуванням стану здоров'я і віку тих, хто проживає в інтернаті.
     
    Соціальний захист дітей-інвалідів здійснюється через мережу дитячих будинків-інтернатів системи. На сьогодні функціонує 56 дитячих будинків-інтернатів для дітей-інвалідів з вадами фізичного та розумового розвитку.
     
    Основний напрямок роботи - це максимальна корекція психофізичних вад, соціально-побутова адаптація дітей-інвалідів в умовах стаціонару, спрямована на відновлення їх соціального статусу.
     
    В останні роки черга до психоневрологічних інтернатів системи постійно зростає.Станом на 01.01.2005р. вона становить 940 осіб, з них тільки у м. Києві - 393 особи.
    Потребує оновлення матеріально-технічна база установ, проведення капітальних ремонтів, придбання твердого та м'якого інвентарю тощо. Фінансування з року в рік цих установ здійснюється не в повному обсязі від потреби. Граничними обсягами Державного бюджету в останні роки передбачається лише 65-75 відсотків від потреби.
     
    Мінпраці подано пропозиції до Державного бюджету на 2006 рік щодо збільшення видатків на утримання інтернатних установ відповідно до потреби. Для покращення якості надання соціальних послуг Мінпраці розроблено проект Державного мінімального соціального стандарту норм та нормативів соціального обслуговування громадян похилого віку та інвалідів в установах, яким передбачено збільшення матеріального забезпечення підопічних будинків-інтернатів, покращення їх медичного, комунально-побутового обслуговування. Затвердження цього стандарту Кабінетом Міністрів України та введення його в дію передбачається здійснити до кінця 2005 року.
     
    Мінпраці разом з іншими зацікавленими міністерствами і відомствами бере участь у виконанні Указу Президента України від 11.07.05 №1086/2005 "Про першочергові заходи щодо захисту прав дітей" та Закону України "Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, які залишилися без піклування батьків".
     
    Міністерство взяло участь у розробці та погодженні проектів Національної програми подолання дитячої безпритульності і бездоглядності на 2006-2010 роки, Концепції реформування системи закладів усіх форм власності для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, Національного плану дій на виконання Конвенції ООН про права дитини, проектів законодавчих актів щодо приєднання України до Конвенції про захист дітей та співробітництво у галузі міждержавного усиновлення та ін.
     
    На даний час проводяться заходи щодо реформування системи дитячих будинків-інтернатів. Мінпраці вивчається питання щодо поступового зменшення кількості ліжко-місць у дитячих будинках-інтернатах відповідно до вимог Закону України "Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування".
     
    Перспективним напрямком роботи Мінпраці разом з органами праці та соціального захисту населення є співпраця з органами та службами системи Мінмолодьспорт у частині усиновлення та поступового переведення дітей-сиріт, з числа вихованців дитячих будинків-інтернатів на утримання та виховання у прийомні сім'ї або будинки сімейного типу.
     
    Міністерство праці та соціальної політики  
    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.