• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • У новому пакеті законів треба прибрати норми, що паралізують бізнес

    Опубликовано: 2015-01-16 08:47:43

    Промисловці і підприємці закликали народних депутатів вчитатися в норми ухваленого нашвидкуруч державного бюджету на 2015 рік і усвідомити, якої шкоди можуть завдати окремі його норми економіці України та змінити чи скасувати їх.  
    «Це не ті реформи, яких очікувало суспільство і бізнес. Замість програм розвитку та сприяння бізнесу Кабінет міністрів для наповнення державної скарбниці хоче застосувати варіант миттєвого зиску – величезний список нових податків, окремі з яких балансують на межі цинізму. Хіба пенсіонери, які отримують трохи більше трьох тисяч гривень,  є багачами, що повинні сплачувати податок з цієї суми? Податок  на імпорт, нові акцизи на пальне, чергові податки на транспорт, все це стрімко збільшить вартість товарів та послуг в Україні,  щонайперше – закордонних, призведе до зростання інфляції, зубожіння населення, а за цим неминуче – краху економіки», – заявив президент УСПП Анатолій Кінах.
    За його словами, особливо ці ризики є високими на тлі неефективної роботи з подолання корупції у органах державної влади та непрозорому використанні державних грошей.
    «Якщо Україна прагне розвиватися, а не деградувати та скочуватися до рівня сировинного придатку цивілізованих країн, то перш за все потрібно створити сприятливі умови для заснування та ведення бізнесу, провести якісну дерегуляцію, спростити податкову систему. Держава повинна мінімально втручатися в роботу бізнесу, її функція з каральної має перейти в наглядову та партнерську», – заявив А.Кінах.
               Натомість, після ухвалення чергової «реформи», податкова політика залишилася незбалансованою, що є наслідком порушення процедури напрацювання плану реформи – проведення її без участі громадськості, бізнесу та незалежних експертів.
               Ухвалення широко розрекламованої урядом податкової реформи насправді не призвело до зниження навантаження на фонд оплати праці,  не запрацювала повною мірою система автоматичного відшкодування ПДВ, не вирішено питання із переплат податків суб’єктами господарювання.  Запроваджені реформи мають суто фіскальний характер, не містять змін, що стосувалися б покращення та полегшення бізнес-умов в Україні.
     Відтак громадськість в особі УСПП та ще кількох десятків профільних об’єднань та асоціацій, створивши Антикризову раду громадських організацій,  ухвалили і конструктивні пропозиції для врегулювання економічних проблем – Антикризову програму спільних дій влади та бізнесу, великий розділ якої присвячено саме вдосконаленню фіскальної політики.
    Щонайперше ділова спільнота вимагає забезпечити реформування самої Державної фіскальної служби та посилити громадський контроль за діяльністю служби і обов’язково виключити з доходної частини Державного бюджету надходження від штрафів та пені. На думку експертів, принциповим є питання скорочення витрат часу та коштів платників податків на нарахування та сплату податків.  Також підприємці вимагають забезпечити прозорість та передбачуваність податкової системи, удосконалити процедуру апеляційного оскарження рішень фіскальних органів, спростити  систему адміністрування при використанні реєстраторів розрахункових операцій та започаткувати ефективну реалізацію пенсійної реформи, яка б передбачала поступовий перехід на накопичувальну систему пенсійного забезпечення.
    Процес ухвалення державного бюджету, заявляють підприємці, як і напрацювання чергової податкової реформи у підсумку виявився непрозорим, відтак закликають уряд долучити громадськість до доопрацювання та внесення поправок до цих законів. Оскільки саме участь громадськості гарантує підтримку і ефективну реалізацію законодавчих актів, а також їх високу якість, що гарантує у майбутньому економічну стабільність.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.