• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Анкети понад 2 тисяч репресованих українців з Львівщини відтепер доступні в інтернеті

    Опубликовано: 2014-12-30 15:43:40

    В Електронному архіві визвольного руху avr.org.ua оприлюднили 2 411 анкет товариства “Меморіал”, які заповнювали репресовані українці з Львівської області. У них — дані про цілі родини, які депортували з України у віддалені регіони СРСР. Анкети містять коротку інформацію — прізвище, ім'я та по-батькові, рік та місце народження, проживання, а також яким чином вони були репресовані.

    «Попри те, що ці анкети заповнила лише мізерна частина репресованих, які дожили до 1990-х років, все одно по них видно, наскільки масштабний розмах мали репресії в СРСР і якою насправді величезною була кількість їх жертв. Дуже мало хто із постраждалих залишив спогади про пережите, тому часто документи товариства “Меморіал” були чи не єдиними документами, де репресовані відзначили про свій досвід», — розповідає керівник архіву Центру досліджень визвольного руху Андрій Усач.

    В Електронному архіві анкети репресованих посортовано по алфавіту, тож кожен охочий може шукати інформацію про своїх земляків чи родичів.

    Документи передали в Архів Центру досліджень визвольного руху у 2010 році родина Інни Федущак —  багаторічного керівника Львівської організації Українського добровільного культурно-просвітницького правозахисного благодійного товариства "Меморіал". Засноване наприкінці 1980-х рр. це товариство ставило собі за мету сприяння зі сторони громадськості розслідуванню масових репресій та увічнення пам'яті їх жертв.

    Наразі оприлюднена лише третина від загальної кількості документів, що загалом містить понад 6 000 одиниць зберігання. На даний момент архів повністю оцифрований і наразі працівники ЦДВР його опрацьовують та згодом також викладуть на Е-архіві.

    Як відомо, в період з вересня 1939 до липня 1941 р., а потім — з середини 1944 р. до 1991 р. Львівська область входила до складу Української радянської соціалістичної республіки. Органи НКВД-НКГБ-МГБ-КГБ здійснювали переслідування та політичні репресії проти свідомих українців, учасників українського визвольного руху, віруючих Української греко-католицької церкви та інших осіб, яких комуністичний режим підозрював у «антирадянських проявах» та «політичній неблагонадійності». Жертвами цих репресій стали десятки тисяч людей.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.