• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Роботодавці ГМК попереджають про втрату десятків тисяч робочих місць, якщо влада не припинить підвищувати плату за користування надрами при видобуванні залізної руди

    Опубликовано: 2014-12-17 12:01:59

    Роботодавці ГМК попереджають про втрату десятків тисяч робочих місць, якщо влада не припинить підвищувати податки за користування надрами при видобуванні залізної руди. З цим Федерація роботодавців металургів України та Федерація роботодавців гірників України звернулися до Президента, Прем’єр-міністра України, а також Міністра економрозвитку, Міністра фінансів та Голови ДФС України.

    На сьогоднішній день частка гірничо-металургійного комплексу у ВВП України складає понад 15% і забезпечує понад 10% податкових надходжень до бюджетів всіх рівнів та близько 45% надходження валюти в країну. На підприємствах ГМК працює 350 тис. чоловік, близько половини з яких можуть втрати свою роботу, і це без врахування зайнятих працівників у суміжних галузях.

    Як зазначається у  зверненні, останнім часом рентабельність цієї галузі значно поступається показникам інших країн. Гірники та металурги відзначають, що значний надлишок гірничодобувних та металургійних потужностей у світі,й без того, призвів до рекордного зниження ціни на залізну руду: з початку 2014 року вона знизилася майже вдвічі.Натомість собівартість української залізної руди постійно зростає, однією з головних причин чому є значне збільшення плати за користування надрами.

    Таким чином, ціни на продукцію українських підприємств ГМК виявляються затиснутими з одного боку падінням цін на світових ринках, а з іншого боку – постійно зростаючою собівартістю. До цього також додається тиск на собівартість продукції з боку природних монополій через зростання цін на енергоносії, атакож тарифів на залізничні перевезення– йдеться у зверненні роботодавців ГМК.

    “Тільки за останні дев’ять місяців двічі вносились зміни до Податкового кодексу в бік збільшення ставок плати за користування надрами при видобутку залізних руд.  У підсумку, ставки збільшилися у 5 разів, і не факт, що не виростутьще більше”, - обурений Голова Федерації роботодавців гірників України Сергій Сторчак. Він також зазначає, що цевже призвело до вилучення з обігу підприємств ГМК близько 1,5 млрд. грн., що, фактично, звело нанівець всі інвестиційні проекти з модернізації на гірничорудних підприємствах.

    Голова Федерації роботодавців металургів України Сергій Біленький зауважує, що новий механізм визначення вартості видобутої залізної руди абсолютно не враховує  багатьох факторів, притаманних українським добувним підприємствам. “Гірничо-геологічні умови видобуткузалізної рудивУкраїніістотноскладніші,ніж унайбільшихсвітових виробниківз Австраліїта Бразилії.Наші підприємства вимушені нестидодаткові витратинарозкриття, буро-вибухові ізбагачувальніроботи, щоботриматипродукціюпорівняної із конкурентамиякості”, - наголошує Сергій Біленький.

    Голова Федерації роботодавців металургів України також зазначає, що навітьнаші найближчіконкуренти зРосії,у якихсхожі із українськимигірничо-геологічні умови, виграють за рахунок більшнизьких ціннаенергоносії та меншого податкового навантаження.“Відтак посилання наших представників владина досвід інших країн, які нібито отримують значно більшу плату за користування надрами, просто неприпустимі”, - резюмує Сергій Біленький.

    У своєму зверненні Федерація роботодавців металургів України та Федерація роботодавців гірників України звернулися до влади з проханням знизити плату за користування надрами при видобуванні залізної руди. Також роботодавці ГМК наголосили, що вони зовсім не залучаються до обговорення важливих для цієї галузі нормативно-правових документів, а їх пропозиції переважно не враховуються. У свою чергу роботодавці ГМК готові активно співпрацювати із владою у будь-яких питаннях, пов’язаних із роботою цієї найпотужнішої галузі вітчизняної промисловості.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.