• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Ольга Бєлькова: В Україні на часі – зниження адміністративного та регуляторного тиску на новітні технології розрахунків

    Опубликовано: 2014-11-26 15:25:04

    26 листопада у приміщенні комітетів Верховної Ради України відбувся Круглий стіл на тему «Інноваційний розвиток ринку електронних фінансових послуг. Новітні інформаційні та платіжні технології”, учасники якого, серед іншого, обговорили проблеми удосконалення законодавчого регулювання емісії та обороту електронних грошей і функціонування платіжних систем в цілому, а також – шляхи імплементації у вітчизняне законодавство  відповідних положень Директив ЄС.

    Відкриваючи засідання Круглого столу, Голова підкомітету з питань функціонування платіжних систем та електронної комерції Комітету Верховної Ради України з питань фінансів і банківської діяльності Ольга Бєлькова позначила основні проблемні точки ринку електронних послуг, у тім числі і того його сектору, який займають платіжні системи, та шляхи їх вирішення:
    - вітчизняне законодавство відстає від розвитку новітніх технологій в цій сфері, у зв’язку з чим значна частина Законів України («Про платіжні системи та переказ коштів в Україні», «Про електронно-цифровий підпис», «Про електронний документообіг», «Про банки і банківську діяльність», «Про Національний банк України», «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг») потребує або змін, або взагалі нової редакції;
    - з метою гармонізації українського галузевого законодавства з законодавством країн ЄС та інкорпорування України і її громадян у всесвітню мережу електронних послуг необхідно прийняти ряд нових законів, що регулюють окремі аспекти ринку електронних послуг (наприклад, Закон про електронну комерцію);
    - проблему зниження неконтрольованого обігу готівки та детінізації економіки може вирішити запровадження та стимулювання розвитку електронних систем масових розрахунків;
    - існує думка, що попередній пункт може бути втілено в життя виключно за умови збільшення кількості суб’єктів, які надають якісні та безпечні послуги з проведення безготівкових платежів та надання їм права виступати емітентами електронних грошей (наведена пропозиція узгоджується з положеннями  Директив ЄС № 2009/110/ЄС и № 200764/ЄС, обов’язок щодо імплементації яких взяла на себе Україна).

    Основними темами подальшої дискусії стали питання розширення кола суб’єктів-емітентів електронних грошей (зокрема, доцільність включення в нього небанківських структур), чітке розмежування на законодавчому рівні суб’єктів надання послуг з безготівкових платежів та емітентів електронних грошей, можливі шляхи підтримки з боку держави заходження на ринок вітчизняних компаній, які надають електронні послуги, а також необхідність чіткої дефініції поняття «електронні гроші» у вітчизняному законодавстві.

    Підсумовуючи результати Круглого столу, народний депутат Ольга Бєлькова підкреслила, що  вирішення описаних вище проблем можливе лише за умови тісної співпраці Національного банку України, банків та небанківських структур – представників ринку електронних послуг. При цьому, зниження адміністративного та регуляторного тиску на новітні технології розрахунків при одночасному посиленні наглядових функцій з боку держави з метою недопущення зловживань в даній сфері, повинно стати пріоритетним напрямком розвитку ринку електронних послуг.
    Найбільш актуальним в цьому контексті є ринок електронних фінансових послуг, оскільки за останні роки у світі відбувається бурхливий розвиток систем і технологій електронних розрахунків в тому числі як важливого інструменту зниження рівня обігу готівки, детінізації грошового обігу та підвищення рівня прозорості та захищеності фінансової та банківської систем розвинених країн.
    За словами Ольги Бєлькової, зниження адміністративного та регуляторного тиску на новітні технології розрахунків при одночасному посиленні наглядових функцій з боку держави з метою недопущення зловживань в цій сфері, повинно стати пріоритетним напрямком розвитку цього сегменту ринку, основою для імплементації відповідних Директив ЄС.
    Основний фактор гальмування розвитку безготівкових розрахунків - недовіра населення до банківської системи України. У США частка безготівкових розрахунків складає близько 90%, в Євросоюзі - 91%, Китаї - 93,8%, Південній Кореї - 97,8%. Україна зайняла 60-е місце за рівнем розвитку електронних платежів серед 62 досліджуваних країн, обігнавши лише Уганду і Нігерію.
    “Значна частка готівкового обігу пояснюється популярністю нелегального працевлаштування громадян.   Від того, наскільки ефективно в щоденний вжиток українців будуть впроваджені електронні системи розрахунків, напряму залежить і процес мінімізації тіньової економіки. Як відомо, в тіні на сьогодні, за різними підрахунками, звертається від 35% до 50% національного бізнесу. Мінімізація цієї частки – є чи не головне на сьогодні завдання як виконавчої, так і законодавчої влади”, - зазначила О.Бєлькова.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.