• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • До реформи системи охорони здоров’я в Україні готові долучитися бізнес-спільнота та міжнародні експерти

    Опубликовано: 2014-11-21 08:50:51

    17 листопада 2014, Київ – Американська торгівельна палата в Україні (Палата) та Асоціація фармацевтичних досліджень та розвитку (АФДР), за підтримки компанії PricewaterhouseCoopers LLC Ukraine B.V. (PwC) провели конференцію «Реформування системи охорони здоров’я в Україні», в ході якої експерти презентували програму стратегічного розвитку галузі «Бачення 2020» та запропонували представникам влади її реалізувати в рамках програми розвитку країни «Стратегія 2020». «Бачення 2020» являється запропонованим експертним середовищем та бізнес-спільнотою планом дій зі створення ефективної системи охорони здоров’я в Україні з легким доступом пацієнтів до новітніх і високоякісних медичних препаратів, а також створення інноваційної, конкурентоспроможної біофармацевтичної промисловості України.

    Авторами дослідження було визначено індекс конкурентоспроможності біофармацевтичного сектору (ІКБ) в різних країнах світу. ІКБ формувався на основі опитування представників міжнародних та місцевих  фармацевтичних компаній, академічних установ та державних служб. Згідно з одержаними результатами, загальний бал України за ІКБ становить 55,8 і характеризується як бал країни, яка «бореться за конкурентоспроможність». До цієї категорії також входять такі країни як Китай, Росія, Саудівська Аравія, Туреччина, Алжир, Марокко. Найбільші прогалини України визначені у сферах наукового потенціалу та інфраструктури, а також у сфері фінансування охорони здоров’я, що вказує на критичну необхідність залучення прямих іноземних інвестицій у наукові дослідження у фармацевтиці та вирішення проблеми забезпечення пацієнтів пільговими ліками. В цілому, результати дослідження ІКБ демонструють необхідність підвищення загальної ефективності системи охорони здоров’я.

    Виходячи з цього, великої уваги в документі приділено питанням залучення фінансування у біофармацевтичну промисловість. Кращий досвід Сінгапуру та Ірландії в цьому питанні показує, що у ситуації обмежених фінансових коштів для державних інвестицій необхідно спиратися на оновлення системи регулювання з метою залучення ПІІ. Значний обсяг інвестицій, залучених у фармацевтичний сектор цих країн, привів до значного прогресу на всіх етапах ланцюгу створення цінності - від розробки нових лікарських засобів до підвищення середньої тривалості життя населення.

    Як показали результати дослідження, в Україні реєструється в середньому на 60% менше лікарських засобів, ніж у країнах ЄС. Особливо велика різниця помітна у сферах лікування серцево-судинних захворювань, захворювань крові та рідкісних захворювань. Така ситуація спричиняє обмежений доступ пацієнтів до ефективного лікування та недостатньої ефективності роботи системи охорони здоров’я. Також проведений аналіз демонструє низький рейтинг України за показниками проведення клінічних випробувань, що обмежує можливості пацієнтів отримувати доступ інноваційних технологій лікування, а також стримує розвиток кваліфікацій медичного персоналу. Однак Україна має можливості для побудови сприятливого середовища в цій сфері, залучаючи ПІІ та надаючи пацієнтам інноваційні лікарські засоби, говорять автори дослідження.

    Експерти додають, що у загальному обсязі лікарських засобів на ринку України частка ліків місцевого виробництва є дуже низькою. До того ж, це здебільшого товари з низькою доданою вартістю або часткове виробництво міжнародно-зареєстрованих препаратів. Навіть при високій відповідності фармацевтичних виробничих потужностей України, обсяг експорту фармацевтичних препаратів з України є набагато нижчим фактичного потенціалу.

    За словами Тараса Качки, в.о. президента Палати, вдосконалення регулювання є першим необхідним кроком для залучення інвестицій до інноваційного фармацевтичного сектору. Цей крок має значний вплив на інвестиційну привабливість країни і для виробництва фармацевтичних препаратів, і для проведення клінічних випробувань, що безпосередньо пливає на якість медичних послуг в державі.

    З огляду на ґрунтовний аналіз, в документі «Бачення 2020» визначені детальні рекомендації та запропоновані плани дій щодо реформування системи охорони здоров’я та біофармацевтичної промисловості України на основі найкращих міжнародних практик за наступними напрямками:
    1) Сприяння діалогу щодо розробки політики між урядом, промисловцями, пацієнтами та науковою спільнотою щодо розробки необхідних змін до нормативної бази для створення привабливого середовища для інвестицій, які дозволять розвинути місцеву промисловість та покращити результати лікування для пацієнтів;

    2) Створення привабливого середовища для проведення клінічних випробувань з метою забезпечення раннього доступу пацієнтів до новітніх, інноваційних методів лікування, підвищення кваліфікації медичного персоналу, збільшення ПІІ у наукові дослідження фармацевтичних препаратів;

    3) Здійснення змін у системі реєстрації нових лікарських засобів з метою покращення доступу пацієнтів до лікарських засобів, покращення загального рівня здоров’я нації, а також створення привабливого середовища для прямих іноземних інвестицій у фармацевтичний сектор;

    4) Запровадження комплексної системи забезпечення пільговими ліками при амбулаторному лікування для підвищення рівня добробуту країни;

    5) Забезпечення лікарень лікарськими засобами з метою оптимізації бюджетних витрат, підтримки інновацій, забезпечення високоякісними лікарськими засобами;

    6) Забезпечення прав інтелектуальної власності для підвищення конкурентоспроможності фармацевтичної промисловості завдяки залученню фінансування з приватного сектору, розвитку технологій та захисту вітчизняних інновацій.

    В конференції взяли участь представники Адміністрації Президента України, Міністерства охорони здоров’я України, Державного експертного центру МОЗ України,  Представництва Світового банку в Україні, Міжнародної Комісії з охорони здоров'я, Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), представники вітчизняних та міжнародних компаній (фармацевтичні, юридичні, консалтингові компанії).

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.