• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Керівництво УПЦ МП - проти утворення єдиної Помісної Православної Церкви. Архієреям УПЦ МП не вистачило духу засудити військову агресію Росії проти України, вони відкликали свої підписи під «Рівненським меморандумом»

    Опубликовано: 2014-11-20 12:41:46

    Заява Прес-центру Київської Патріархії.

      19 листопада 2014 року на офіційному сайті Рівненської єпархії УПЦ Московського Патріархату з’явилася заява митрополита Рівненського і Острозького Варфоломія про відкликання власного підпису під «Меморандумом про єдину Україну та єдину Українську Помісну Православну Церкву». Зустріч єпископів, підсумком якої став Меморандум, підписаний 13 листопада 2014 року, ініціювала Рівненська обласна державна адміністрація. У Меморандумі засуджується агресія Російської Федерації проти України, а також розпалення міжрелігійної ворожнечі. Крім того в документі висловлюється намір усіх Церков-підписантів молитися за цілісність та єдність України та створення єдиної Української Помісної Православної Церкви.

      «Рівненський меморандум» підписали голова Рівненської ОДА Сергій Рибачок, заступник голови Рівненської ОДА Олександр Савчук, керуючий Рівненською єпархією УПЦ Київського Патріархату митрополит Рівненський та Острозький Іларіон, керуючий Рівненською єпархією УПЦ Московського Патріархату митрополит Рівненський та Острозький Варфоломій, керуючий Рівненсько-Волинською та Таврійською єпархіями УАПЦ митрополит Львівський Макарій, керуючий Сарнинською єпархією УПЦ Московського Патріархату митрополит Сарнинський та Поліський Анатолій, правлячий єпископ Луцького екзархату УГКЦ Йосафат.

      З достовірних джерел нам стало відомо, що у понеділок, 17 листопада 2014 року Предстоятель Московського Патріархату в Україні митрополит Онуфрій (Березовський) викликав до Києво-Печерської Лаври двох архієреїв УПЦ МП, які підписали «Рівненський меморандум», а відтак погодилися з усіма пунктами, які там були зазначені. Глава УПЦ МП вимагав від митрополитів Варфоломія і Анатолія, аби вони шукали будь-який привід для відкликання своїх підписів під документом, оскільки вони не погодили цей документ з керівництвом у Москві.

      Митрополит Рівненський Варфоломій виконав наказ митрополита Онуфрія та знайшов надумані підстави, щоби відкликати свій підпис. Він звинуватив віруючих Української Православної Церкви Київського Патріархату у порушенні Меморандуму.

      Категорично відкидаємо твердження митрополита Варфоломія, як брехливі, бо віряни Української Православної Церкви Київського Патріархату не йдуть на порушення закону та не займаються захопленням храмів. Дотеперішні переходи громад МП в Київський Патріархат відбувалися в рамках законодавства, через волевиявлення відповідних громад, як це і передбачено п. 5 Меморандуму.

      Слідом за митрополитом Варфоломієм свій підпис відкликав і митрополит Сарненський і Поліський Анатолій.

      Також нам стало відомо, що у понеділок митрополит Онуфрій звернувся зі скаргою до Президента України Петра Порошенка на нібито «незаконні дії» голови Рівненської ОДА Сергія Рибачка та його підлеглих.

      Крім того Київська Патріархія має інформацію, що всіх архієреїв УПЦ МП з так званого «проукраїнського крила» викликають на 28 листопада 2014 року до Москви, де нібито Патріарх Кирил ініціює церковний суд над рівненськими архієреями за самоуправство.

      Разом з тим частина єпископату та духовенства УПЦ МП не задоволені діями митрополита Онуфрія, адже до нього вже неодноразово зверталися з проханням засудити військову агресію Російської Федерації проти України, чого митрополит Онуфрій не робить через непохитну вірність Москві.

      Такі події вкотре свідчать, що УПЦ МП насправді не є самоврядною Церквою з правами широкої автономії, а є повністю керованою з Москви, не маючи власної, незалежної від Росії, думки.

      На превеликий жаль, богоугодна справа примирення та єднання, що постала з благословення Божого та завдяки ініціативі вірян Рівненщини і була висловлена у «Рівненському меморандумі», фактично зірвана архієреями УПЦ МП за вказівкою з Москви.

      Однак ми впевнені, що серед наших братів, єпискоів і духовенства з УПЦ Московського Патріархату, є багато тих, хто не хоче лукавити на догоду брехні Москви, а бажає бути чесними із собою та вірянами, яких вони ведуть до спасіння. Віримо, що завдяки єднанню наших зусиль відбудеться припинення ворожнечі серед православних українців, будуть досягнуті мир і єдність нашого народу і у держави, а також будуть здійснені реальні щирі кроки з утворення в Україні єдиної Української Помісної Православної Церкви.

      Тому закликаємо вірян і духовенство УПЦ МП відкинути виконання ворожої для України волі Москви, зупинити розпалення ворожнечі у суспільстві та єднатися у любові та мирі навколо справи утворення єдиної Помісної Православної Церкви, адже звертається до нас Спаситель словами: «З того знатимуть усі, що Ви мої ученики, якщо будете мати любов між собою» (Іоана 13:35).

    Прес-центр Київської Патріархії

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.