• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • СБУ презентує книгу за матеріалами кримінальної справи про Голодомор-геноцид

    Опубликовано: 2014-11-20 08:26:57

    20 листопада, четвер
    11.00
    у Центрі культури і мистецтв СБУ
    (вул. Ірининська, 6)

    Видання про Голодомор 1932-1933 років в Україні підготоване за матеріалами кримінальної справи № 475, що має назву «Геноцид 1932-1933 років в Україні». Справа стосується вчинення злочину геноциду в Україні.

    На круглому столі вчені, журналісти та представники громадськості обговорять стан дослідження цього періоду в Україні, наявні архівні документи, міфи і стереотипи, які часто супроводжують вивчення цього питання. Також вшанують пам'ять загиблих під час Голодомору.

    Присутні обговорять останні наукові дослідження, присвячені опору геноциду, який чинив український народ. Зокрема, селянські повстання 1930-1932 років, які охоплювали Дніпропетровщину, Донеччину, Чернігівщину, інші регіони центральної та східної України. Викликані сталінською колективізацією, репресивними практиками тоталітарного режиму, вони жорстко придушувалися органами ҐПУ, радянською владою.

    Участь візьмуть: Голова Служби безпеки України Валентин Наливайченко, Патріарх Київський і всієї Русі-України Філарет, слідчі СБУ, які розслідували кримінальну справу щодо геноциду українського народу у 1932-33 роках, директор Архіву СБУ Ігор Кулик. До обговорення запрошені представники наукових кіл, громадськості, історики, архівісти, журналісти.

    Нагадуємо, що цього року відновлено вільний доступ до розсекречених у 2008—2010 роках документів колишньої радянської спецслужби — ЧК-НКВД-КҐБ, які зберігаються в Архіві СБУ. Сталий доступ до цих матеріалів повмає бути гарантований кожному на виконання Законів України та Рекомендації №R(2000)13 Комітету міністрів Ради Європи країнам-членам стосовно європейської політики доступу до архівів. Вона передбачає обов’язкову можливість дізнатися об’єктивну інформацію про елементи своєї історії, як невід’ємну ознаку демократії. Для цього в Україні започатковано процес виведення історичних архівів з-під відання сучасних спецслужб. Ініціатори переконані, що такий крок не лише допоможе глибше дізнатися про минуле країни, але й буде однією з гарантій неповернення тоталітарних практик у роботі правоохоронних органів та спеціальних служб незалежної України.

    Організатор — Служба безпеки України.

    Акредитація представників ЗМІ за телефоном: 279-30-40 та 255-55-74 до 18.00 19 листопада.

    Нагадаємо, цього року вшанування пам’яті жервт Голодомору розпочнеться 22 листопада о 15:00 біля Національного музею «Меморіал пам’яті жертв голодоморів в Україні» та завершиться хвилиною мовчання та запаленням свічок о 16.00. Національні жалобні заходи присвячені пам’яті тих, хто чинив спротив геноциду та проходять під гаслом “Не знищені 1933-го — не переможні сьогодні!”

    Матеріали для ЗМІ (аудіо- та відеоролики, плакати, інтернет-банери) у хорошій якості оновлюються за посиланням: http://www.ex.ua/view/82226439. Також Український інститут національної пам'яті підготував список істориків для коментарів, консультацій та запрошення на ефіри на тему Голодомору, контакти яких можна отримати в УІНП.

    Як відомо, цьогоріч  вперше за п’ять років влада і громадськість разом готують пам’ятні заходи із вшанування мільйонів жертв Голодомору-геноциду 1932-1933 років в Україні. До складу об’єднаного організаційного комітету, очолюваного Міністром культури Євгеном Нищуком, зокрема, увійшли, члени Уряду, голови обласних державних адміністрацій, Голова Українського інстиутту національної пам’яті Володимир В’ятрович, від громадськості —  В’ячеслав Брюховецький, почесний президент Національного університету “Києво-Могилянська академія”; Володимир Василенко, Надзвичайний і Повноважний Посол України, доктор права НаУКМА; Іван Васюник, співголова Громадського комітету із вшанування пам’яті жертв Голодомору-геноциду 1932—1933 років в України; Василь Вовкун, режисер; Архієпископ Євстратій (Зоря), Українська православна церква Київського патріархату; Роман Круцик, член Товариства “Меморіал”; Отець Олекса Петрів, Українська греко-католицька церква; Стефан Романів, генеральний секретар Світового конгресу українців; Євген Сверстюк, дисидент, філософ, учасник Ініціативної групи “Першого грудня”; Олеся Стасюк, к.і.н., виконавчий секретар Громадського комітету із вшанування пам’яті жертв Голодомору-геноциду 1932—1933 років в України; Ігор Юхновський, академік, співголова Громадського комітету із вшанування пам’яті жертв Голодомору-геноциду 1932—1933 років в України; Василь Марочко, доктор історичних наук, провідний науковий співробітник Інституту історії НАН України, керівник Центру досліджень геноциду українського народу, Людмила Гриневич, доктор історичних наук, керівник Центру досліджень Голодомору НаУКМА, Олена Подобєд-Франківська, координатор Громадського сектора Євромайдану; Ярина Ясиневич, керівник програм Центру досліджень визвольного руху.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.