• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Валерія Лутковська: «Ми готові вже сьогодні запропонувати Уряду структуру Національної стратегії у сфері прав людини, яку можна взяти за основу у подальшій роботі»

    Опубликовано: 2014-11-17 14:40:46

    Про це заявила Уповноважений Верховної Ради України з прав людини під час презентаціїпроекту розробкипринципів і критеріїв підготовки Національної стратегії у сфері прав людини, що відбулася  в Офісі Омбудсмана.

    Як відзначила Валерія Лутковська, у підготовці проекту стратегії взяли активну участь представники найавторитетніших інститутів громадянського суспільства та  експерти впливових міжнародних організацій.

    «Зрозуміло, що написати Національну стратегію без врахування міжнародних зобов’язань України в сфері прав людини просто неможливо. І це мають бути не лише регіональні зобов’язання, зокрема зобов’язання перед Радою Європи, а й ті глобальні зобов’язання, які випливають з Універсального Періодичного Огляду  і тих рекомендацій, які ми отримали  внаслідок цього огляду,  а також  ті рекомендації, які ми отримали після представлення урядових доповідей у різних ООНівських  інституціях в рамках конвенцій, до яких Україна  приєдналася.  Це досить значний масив інформації, який має бути обов’язково врахований при підготовці цього документа», – наголосила Валерія Лутковська.

    Вона нагадала присутнім про те, що після Указу Президента  про підготовку Національної стратегії у сфері прав людини, що став своєрідною дорожньою картою у цій роботі, Прем’єр-міністр України дав доручення всім міністерствам і відомствам надати Міністерству юстиції свої пропозиції, які вони вважають за необхідне реалізувати у Національній стратегії.  Після цього у співпраці із Секретаріатом Уповноваженого з прав людини,  громадянським середовищем та міжнародними організаціями Кабінет Міністрів має підготувати цю стратегію.

    Представник Уповноваженого Михайло Чаплига, представляючи проект розробки Національної стратегії у сфері прав людини, зазначив, що головний принцип, який ліг в основу цього документа, – це «нічого для себе без нас». Таким чином, мається на увазі, що під час розробки Стратегії держава не повинна робити щось для своїх громадян без залучення їх самих.

    «Насправді про необхідність створення єдиного стратегічного плану у сфері захисту прав людини ми говорили ще у 2012 році під час другого засідання Консультативної ради при Уповноваженому, після робочої зустрічі Омбудсмана Валерії Лутковської з керівником Департаменту технічного співробітництва в країнах Південної Америки, Європи та Центральної  Азії  Управління Верховного комісара ООН з прав людини  Джанні Магаццені. Він зазначив, що нам варто створитиєдиний документ, який має стати своєрідною дорожньою картою для органів влади та інститутів громадянського суспільства у сфері дотримання та захисту прав людини», – зазначив Михайло Чаплига.

    На його переконання, проект Стратегії у сфері прав людини обов’язково має бути розроблений з урахуванням громадської думки, за принципом відкритості та прозорості, а головне – у ній має бути чітко прописаний механізм реалізації, моніторингу та контролю за її імплементацією. Без цього, на думку Представника Омбудсмана, Стратегія стане черговим декларативним документом, в якому містяться зобов’язання та рекомендації, які реально не працюють.

    «Наша позиція з громадськістю є одностайною в тому, що майбутня Стратегія має були реалістичної і конкретною, фокусуватися на фундаментальних ключових речах, а також враховувати виклики, які на сьогодні існують в нашій державі. Під час обговорень з громадськими експертами ми виділили такі критерії для формування пріоритетів Стратегії: системні проблеми, які випливають з практики Європейськогосуду, рішень Комітетів ООН, Євромайдану, а також нові виклики пов’язані з окупацією Криму та проведенням АТО на Сході України. Важливо також враховувати загрози, які несе соціально-економічна криза», – зазначив Представник Уповноваженого.

    Виконавчий директор УГСПЛ Аркадій Бущенко під час свого виступу наголосив на тому, що до визначеного строку,  1 грудня 2014 року, необхідно подати Кабінету Міністрів єдиний документ, у якому повинно бути враховане бачення як громадськості, так і органів державної влади.

    «Нами спільно з Офісом Омбудсмана вже зроблено перші кроки у напрямі розробки проекту Національної стратегії, яка повинна бути чіткою і конкретною, і має містити індикатори, за якими можна зрозуміти, чи просуваємося ми вперед у сфері захисту прав людини. Я переконаний, що не можна розділяти окремо Державну стратегію та Стратегію у сфері прав людини, адже права людини не є чимось відокремленим. Відтак, вважаю, що буде дуже добре, якщо внаслідок реалізації цієї Стратегії права людини стануть інтегрованими в цілому у стратегію нашої держави і припинять бути факультативним, додатковим аспектом діяльності держави», – повідомив Аркадій Бущенко.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.