• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Проблеми біженців не терплять зволікання

    Опубликовано: 2014-11-17 08:46:39

    В країні близько 460 тисяч офіційно зареєстрованих біженців зі сходу, хоча  реальна їх кількість невідома, оскільки й  досі немає єдиної і повної бази даних вимушених переселенців з зони бойових дій. В той же час в Кабінеті міністрів України не розроблено програму соціальної адаптації біженців, їх працевлаштування, невідомо, як більшість цих людей переживе зиму, оскільки часто вони мешкають у тимчасових наметах, неопалюваних нежитлових приміщеннях і навіть у промислових зонах.

    «Більшість переселенців зі сходу – це жінки з дітьми та літні люди, вони соціально не захищені, мають проблеми з отриманням виплат та пенсій. Дітей треба прилаштовувати до шкіл та дитсадочків,  а це додаткові витрати для батьків, яким надзвичайно складно знайти роботу за даної економічної ситуації», – заявив президент Українського союзу промисловців та підприємців Анатолій Кінах.

    На його думку, уже в перші дні нової сесії Верховна рада України повинна ухвалити рішення, які б унормували б права біженців, врегулювали надання їм допомоги, в тому числі, психологічної та фізичної реабілітації.

    «І Верховна Рада України, і Кабінет Міністрів повинні ефективно вирішувати проблеми вимушених переселенців і постраждалих внаслідок бойових дій,  своїми рішеннями і діями щоразу рішуче доводити суспільству і міжнародній спільноті власне  бажання і можливість впливати на ситуацію. Уже зараз мають розроблятися відповідні продумані державні програми, треба шукати джерела їх фінансування. Здається,  саме через відсутність такої потужної державної стратегії чимало українців, які мають бажання виїхати з зони бойових дій, не роблять цього», - заявив А.Кінах.

    За його словами, дуже добрими є звістки про те, що у побудові житла  для біженців в рамках гуманітарної допомоги допомагає Німеччина, годують та забезпечують переселенців найнеобхіднішим – волонтери. Але в таких питаннях принциповою є першочергова та системна роль державних інститутів, наявність чітких національних програм.

    «Людині потрібно відчувати себе часткою спільноти, яку захищає єдине ціле – держава. Будемо брати приклад з інших країн, коли трагедія однієї особи викликає ланцюгову реакцію десятків державних інститутів, спрямованих на її захист. Нинішня ситуація – це тест для  держави на ставлення до людини, на готовність та вміння захищати її життя та добробут, включаючи усі можливі засоби. Переконаний, треба відкинути усе другорядне, політичну суєту й зайнятися реальним вирішенням соціальних проблем населення, в тому числі людей, які виїхали зі сходу», – наголошує А.Кінах.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.