• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Монополізація газового ринку не має нічого спільного з євроінтеграцією

    Опубликовано: 2014-11-11 14:29:00



    «Монополізація газового ринку державою, навіть у надзвичайних умовах, суперечить євро інтеграційному вектору зовнішньої політики нашої держави та імплементації Третього енергетичного пакету», - вважає Наталія Слободян, директор Департаменту енергетики Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД).
    Так експерт прокоментувала Постанову КМУ №596 від 07.11.2014, яким Кабмін зобов’язав промислові, енергогенеруючі та теплогенеруючі підприємства з 1 грудня 2014 року по 28 лютого 2015 року купувати природний газ лише у НАК «Нафтогаз».
    Н.Слободян вважає, що замість анонсованої українською владою лібералізації та посилення конкуренції на газовому ринку України відбувається його повномасштабна монополізація. Більше того, ця схема віддалено нагадує модель державної монополізації російського газового ринку.
    Говорячи про причини прийняття даної постанови, експерт зазначає, що це, ймовірно, частина пакету урядових заходів в контексті введення надзвичайного стану в енергетичному секторі. Перший пакет таких заходів введено в дію у середині серпня в електроенергетичній сфері. Тимчасові надзвичайні заходи включають: обмеження цін на ринку електроенергії, встановлення особливих умов купівлі-продажу електроенергії, встановлення обов'язкових вимог до виробництва, постачання і купівлі-продажу електроенергії, а також встановлення умов експорту або імпорту електроенергії.
    Експерт припускає, що цей крок уряду можна вважати своєрідною законодавчою відповіддю на відмову приватних газовидобувників  закачувати видобутий в Україні газ до державних газосховищ. Серед інших ймовірних причин такого рішення уряду експерт називає спробу посилити контроль за виробничими та фінансовими потужностями господарюючих суб’єктів.
    «У переліку підприємств, яких зобов’язують купувати газ лише у НАК «Нафтогазу України», значна кількість - компанії, що розташовані у південно-східному регіоні, - говорить Н.Слободян, - урядовці прагнуть посилити контроль за виробничими та фінансовими потужностями таких господарських суб’єктів, зокрема мати змогу аналізувати співвідношення між їхніми обсягами закуплених енергоносіїв та декларованими об’ємами виробництва, за якими підприємство сплачує податок».
    На її думку, також не варто виключати і фактор «примусової капіталізації НАК «Нафтогазу» через обмеження діяльності комерційних суб’єктів у газовій сфері. Подібна бізнес-модель апробована російським «Газпром». Зокрема, газовидобувні компанії  Роснафта, Лукойл, Сургутнафтогаз, ТНК та інші, не можуть самостійно експортувати газ, а вимушені здійснювати подібні оборудки лише через «Газпром». Таким чином, уряд Росії посилює капіталізацію «Газпрому» та через непрямі економічні інструменти контролює фінансовий стан інших газовидобувних компаній.
    «Не можна говорити про однозначне запровадження в Україні такої схеми, але віддалена подібність прослідковується», - говорить Наталія Слободян.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.