• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Уже за кілька днів ПАТ «Укргазвидобування» може розпочати зупинку своїх потужностей

    Опубликовано: 2014-11-10 15:22:15

    ПАТ «Укргазвидобування» заявляє про критичну ситуацію, що склалася у зв’язку із вимушеним накопиченням продукції через неможливість її реалізації.
    Уже зараз на всіх підприємствах резервуарні парки майже повністю заповнені. Щоб уникнути вимушеної зупинки потужностей, керівництво компанії звертається до Міненерговугілля і Мінекономрозвитку з проханням сформувати або затвердити новий склад аукціонного комітету, який здійснює загальне керівництво та контроль за організацією та проведенням аукціонів з продажу скрапленого газу.
    Критичною для компанії є дата 11 листопада, коли має бути прийнято рішення щодо роботи аукціонного комітету. 
    Якщо ситуація не стабілізується, то з 15 листопада компанія змушена буде прийняти рішення про зупинку роботи Юліївської УКПГ та переведення на інший технологічний процес Тимофіївської УПВВ, в результаті чого втрачатиметься близько 130 т СПБТ щодоби.
    Оскільки середня вартість 1 т СПБТ на останньому аукціоні складала 14 850 грн. за тонну, то збитки від недоотримання СПБТ сягнуть близько 2 млн. грн. на добу.
    При цьому, якщо тенденція з реалізацією продукції збережеться, то вже з 24 листопада ПАТ «Укргазвидобування» вимушене буде зупинити роботу Яблунівського ВПГ, після чого недоотримання СПБТ збільшиться на 175 т щодоби, що складе загалом 4,53 млн. грн. втрат кожного дня.
    30 листопада під загрозою зупинки опиниться ТЦСК Базилівщина, що матиме ще більш масштабні наслідки, а саме – призведе до зупинки видобувних промислових підприємств, які, в свою чергу, є основними «донорами» видобутку природного газу в Україні. Збитки компанії та держави в цілому стануть катастрофічними, і все це на порозі зими та вкрай складної енергетичної та економічної ситуації в країні.
    Нагадуємо, що 4 листопада ПАТ «Укргазвидобування» змушене було скасувати раніше запланований аукціон з продажу скрапленого газу, який мав бути проведений на майданчику «Українській Універсальній біржі».
    Причиною відміни торгів стало набуття чинності постанови Кабінету міністрів України №570, яка передбачає, що Міністерство економічного розвитку і торгівлі спільно з Міністерством енергетики та вугільної промисловості України повинні затвердити персональний склад аукціонного комітету з продажу сирої нафти, газового конденсату власного видобутку і скрапленого газу.
    Однак, станом на сьогодні новий комітет не сформований і не затверджений, а легітимність дій старого не підтверджено.
    Відсутність чинного діючого аукціонного комітету не дає можливості для організації та проведення аукціонів, зокрема – для ПАТ «Укргазвидобування».
    Разом з тим, компанія має обмежений резервуарний парк, що не передбачає можливості тривалого зберігання продуктів власного виробництва.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.