• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Загальні прямі збитки України від військових дій на Донбасі можуть сягнути 10 млрд. доларів США

    Опубликовано: 2014-10-22 17:32:12

    Здійснити кількісну оцінку втрат на Донбасі в умовах, коли військові дії фактично не припиняються, вкрай складно, оскільки практично кожного дня відбуваються нові руйнування як житлових, так і інфраструктурних та промислових об’єктів внаслідок обстрілів. Про це йдеться у щотижневому аналітичному віснику  Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) «Inside Ukraine».

    Відповідно попередня оцінка збитків є досить умовною.  Також досить складно кількісно оцінити непрямі втрати від призупинення економічної діяльності на територіях, де проводилося АТО.

    Попередні оцінки збитків постійно уточнюються та переглядаються в бік зростання. Зокрема всередині вересня віце-прем'єр Володимир Гройсман зазначив, що зруйновано 4500 житлових будинків, 4700 об'єктів системи енергопостачання, 217 об'єктів освіти, 132 промислових об'єкти, 45 об'єктів охорони здоров'я. Загальну суму прямих збитків Гройсман оцінив в 11,88 млрд. грн.

    Наприкінці минулого тижня Глава Держагентства з відновлення Донбасу Андрій Ніколаєнко оцінив збитки від руйнування соціальної та комунальної інфраструктури в 20 млрд. грн. При цьому він не включив у цю суму промислові руйнування та втрати від знищення приватної власності, оцінити які зараз фізично вкрай складно.
     За попередніми розрахунками міністерства економічного розвитку та торгівлі, на території Донецької та Луганської областей втрачено порядку 80% економічного потенціалу.

    Втрата робочих місць сягнула від 50% для великих підприємств і до 80-90% для малих і середніх підприємств, що вказує про майже повну зупинку діяльності МСБ в зоні конфлікту. Зокрема, в Донецьку припинили свою роботу більше 90% об’єктів готельного, ресторанного та торгівельного бізнесу.

    Оцінити значимість внеску Донецької та Луганської областей в українській економіці допоможуть наступні цифри – дані області займають 9% території України, на цих територіях створювалось 16% ВВП України, 25% промислового виробництва, 25% вітчизняного експорту. З точки зору наповнення бюджету Донецьк і Луганськ були дотаційними областями. За оцінкою МВФ, ці області забезпечували 11% податкових надходжень у загальний бюджет. Обсяг субсидування державних шахт складає близько 1% ВВП. В свою чергу зона, охоплена військовим конфліктом, займає близько 3% території України, на ній створюється 8-10% ВВП та близько 15% промислового виробництва. Найважливіші промислові ресурси, які поєднують зону АТО та решту промисловості України – вугілля (кам’яне та коксівне) та залізна руда.

    Падіння промислового виробництва у цих двох областях було найбільшим серед інших областей України і негативно вплинуло на показники промислової продукції загалом по Україні. За даними Державної служби статистики, в Донецькій області промислове виробництво впало на 58,7%, а в Луганській – на 85%. Хоча, як зазначають у відомстві, показники в Луганській області можуть бути уточнені. В секторальному зрізі найбільше падіння в регіоні було зафіксоване у вугільній промисловості, виробництві коксу, машинобудуванні, металургії, хімічній та легкій промисловості.

    В цілому, основний масив витрат пов'язаний з військовими діями на Донбасі можна згрупувати наступним чином.

    Прямі втрати:
    -       Руйнування житлового та комунального фонду;
    -       Руйнування транспортної інфраструктури (дороги, залізничні полотна, аеропорти, лінії електропередач);
    -       Руйнування промислових об’єктів, частина з яких або фізично знищена, або не підлягає відновленню в силу особливості технологічних процесів;
    -       Забезпечення житловими умовами, соціальною допомогою та робочими місцями внутрішніх переселенців з зони військового конфлікту.

    Непрямі втрати:
    -       Збитки, спричинені припиненням економічної діяльності на постраждалих територіях;
    -       Збитки, спричинені порушенням виробничих ланцюгів;
    -       Втрата інвестиційної привабливості регіону зокрема та країни в цілому.

    Зазначимо, що кошти на відновлення Донбасу повинні перевищувати суму самих прямих втрат, оскільки як інфраструктурні, так і промислові об’єкти відзначались високим рівнем зношеності. Зношеність багатьох виробництв регіону задовго до АТО оцінювалася в 60-80%. Дані підприємства виробляють низькоконкурентну продукцію для відносно вузького сегмента ринку - значна частка продукції експортувалась в Росію. Однак на найближчий час російський ринок для цих підприємств втрачено. Україна в січні-серпні 2014 року скоротила експорт товарів до Російської Федерації на 25,5%, до кінця року ця цифра може збільшитись приблизно до 35-40%.

    Для того, щоб економічна діяльність підприємств Донбасу була ефективною, недостатньо відновити їхню роботи. Потрібні модернізація і часткова переорієнтація на інші ринки збуту. Відтак має сенс при відбудові регіону впроваджувати енергозберігаючі, екологічні та інноваційні технології, що дозволить суттєво підняти конкурентоспроможність промисловості регіону і підвищити його інвестиційну привабливість. При цьому більшість міжнародних експертів зазначають, що ситуація в Україні є унікальна та не має аналогів в світовій практиці, тому Україна потребує пошуку нових моделей відбудови пошкоджених територій і соціалізації внутрішніх переселенців.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.