• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Якість медичної допомоги знижується через репресії в освіті

    Опубликовано: 2014-10-09 12:07:25

    Захисників Вітчизни і звичайне населення може виявитись нікому лікувати - Україна втрачає нове покоління медиків через відчай. Учасники єдиної в країні студентської люстрації вишу відчувають себе ошуканими через підміну реформ репресіями і поборами з боку нової адміністрації. Втрачаючи надію на справедливі зміни в університеті, студенти-медики гинуть в АТО простими кулеметниками та намагаються вплинути хоча б голодовкою.

    В четвер, 9 жовтня, о 14 годині відбудеться мітинг студентів під ректоратом НМУ ім. О.О. Богомольця – будівлею, що стала відомою під час подій лютого 2014. Тоді студенти-медики розпочали люстрацію в системі освіти, і стали єдиними в Україні студентами, кому це вдалося. Саме тоді вони домоглись відсторонення від діяльності ректора Москаленка В.Ф. та проведення розслідування його діяльності, яке виявило багато зловживань і ознак корупції. Той час був часом надії та нових починань – і наразі студенти, які буди готові діяти і співпрацювати в побудові нової медичної освіти, відчувають себе обдуреними.

    Студенти бажають звернути увагу громадськості до поборів та репресій, розпочатих новою адміністрацією, і в рамках мітингу - на деревах навпроти ректорату буде проведено символічне повішення фігур у білих халатах з чорними мішками на головах. Таким чином протестуючі бачать позбавлення можливості викладати в НМУ через громадську та професійну активність талановитих педагогів, серед яких - професор Віктор Досенко та кандидат медичних наук Олександр Хижняк. Саме їх студентство обрало як символ наявних в медичній освіті процесів, адже саме їх доля демонструє весь абсурд втрати одиниць справді західного рівня вчених (індекс Хірша професора Досенка 8,0 при середньому по університеті - близько 3).

    Досенко та Хижняк були зі студентами в перших лавах під час “революції гідності в університеті”. Але через участь професора Досенка на виборах ректора в якості кандидата, а Хижняка – в передвиборчій команді Досенка, вони були звільнені зі своїх посад із приходом до влади Катерини Амосової. І є всі підстави вважати, що інші масові відсторонення, проведені новим ректором - це зведення політичних рахунків.

    Про це сказала координатор студентів, Ірина Бебік: «Ми вийшли, аби достукатися до адміністрації та перевірити, наскільки вона хоче нас слухати і чи готова йти нам назустріч».

    Студенти принесуть вимоги до адміністрації:
    1. знайти посади, щоб повернути звільнених викладачів хоч на які посади в системі наукової діяльності;
    2. припинити порушення нового Закону про вищу освіту й провести чесні вибори до студпарламенту, аби покінчити з маріонетковим представницьким органом студентів і прокласти до нього шлях справжнім активістам;
    3. легалізувати діяльність організації студентів, що почала люстрацію в лютому;
    4. не допустити платних відпрацювань, якими адміністрація має намір замінити реальні реформи.

    У випадку невиконання цих вимог в 7-денний термін - найвідданіші студенти професора Досенка оголосять голодування.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.