• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • «БЕЗХАБАРНИЙ ДЕПУТАТ» — щеплення від хабарів»

    Опубликовано: 2014-09-26 08:06:05

    У четвер, 25 вересня 2014 р. о 12.00 в інформаційному агентстві «Інтерфакс» підписанням спеціального документу під назвою «Безхабарний депутат» завершилась прес-конференція, яка була організована громадською організацією «Ні хабарництву! Я не даю і не беру хабарів».

    Як зазначають ініціатори заходу, цей жест є свідченням готовності народних обранців «не брати і не давати хабарів». На даний момент декларацію одними з першим в Україні підписали Олександр Юраков, кандидат у народні депутати від Радикальної партії Ляшка, Віталій Шабунін, кандидат у народні депутати від «Громадянської позиції» Анатолія Гриценка та Леся Оробець, депутат Верховної Ради.

    У прес-конференції взяли участь вже згаданий Олександр Юраков, голова громадської організації «Ми разом!», Сергій Гула, голова ГО "Ні хабарництву!", Дарина Каленюк, виконавчий директор "Центру протидіі корупціі" та Олексій Хмара, виконавчий директор Transparency International. Учасники обговорили шляхи, якими можна подолати корупцію у найвищих ешелонах влади та імплементувати європейський підхід до боротьби з нею.

    Організатори заходу запевняють, що підписання цього документу, яке у випадку з Юраковим відбулось прямо перед телекамерами, стане початком морального тиску на парламентарів. Сергій Гула також зазначив, що Декларація «Безхабарний депутат» не має юридичної сили, однак має силу моральну. Ті депутати, які відмовляться підписати документ, отримають «почесне» звання «безхребетний депутат». Такі watchdog-організації, як Transparency International та «Центр протидії корупції», вже пообіцяли пильно стежити за їхньою діяльністю.

    Сьогодні багато кандидатів в депутати, які і їхні попередники, в передвиборчих програмах і виступах заявляють про боротьбу з корупцією. Проте, насправді, багато з них бачать своїм головним завданням особисте збагачення через різноманітні корупційні схеми або хабарі за голосування за «потрібні» законів.

    Щоб не допустити в Парламент депутатів-хабарників, експерти кажуть про кілька необхідних умов, які після революції гідності є для України реальними.

    В усьому світі реальними механізмами боротьби з хабарництвом у вищих ешелонах влади є незалежні контролюючі органи.

    Ні законодавчі, ні адміністративні, ні будь-які інші заходи, що направлені на протидію корупції не можуть бути ефективними без політичної волі на всіх рівнях влади та чесних намірів найвищого керівництва. Ми говоримо про єдину державну політику, яка включала б комплекс заходів політичного, економічного, соціального і правового характеру:
    громадський контроль в відкритій атмосфері та публічне висвітлення розкритих справ – наступна важлива умова для зміни корупційного клімату;
    незалежність судової влади, якої досі в Україні не було;
    жорстка підзвітність владних осіб перед реально незалежним органом, котрий здійснюватиме моніторинг чистоти діяльності слуг народу та матиме повноваження притягувати до відповідальності посадових осіб будь-якого рівня.

    За словами голови громадської організації Сергія Гули, головне завдання проекту «Безхабарний депутат»: очищення Парламенту від політичного хабарництва та встановлення громадського контролю за діяльністю депутатів. Дарина Каленюк вважає, що проект стимулює до того, аби «стіни Верховної ради стали не місцем злочинів, а місцем служіння народу».
     
    Проектом передбачається, що кожному кандидату в депутати Верховної Ради буде запропоновано підписати Декларацію безхабарності, в якій міститься персональне зобов’язання не давати і не брати хабарі під час своєї професійної діяльності та приватного життя. За концепцією проекту, кандидати в депутати, які не підпишуть декларацію безхабарності, отримають «почесне» звання «безхребетний депутат».
     
    Сергій Гула зазначив: «Саме це є першим кроком до доброчесності наших депутатів. І наша громадська організація зробить все, щоб надалі моніторити дотримання взятих на себе депутатами зобов’язань та мінімізувати ризики політичної корупції».

    «Після всього пережитого, під час війни на сході, продовжувати брати хабарі – це злочин проти власного народу. Ми не плекаємо ілюзій, що стануть чесними всі, хто підпише декларацію. Але так ми починаємо діалог і протегуємо депутатів, які показуватимуть приклад дотримання моральної обіцянки бути чесним», - каже виконавчий директор Transparency International Україна Олексій Хмара. За його словами, Україна важкою ціною завоювала шанс побудувати нове життя, отримати новий парламент. Депутати, які братимуть хабарі - зрадять її і продадуть цей шанс».

    «Потрібні радикальні, докорінні зміни. Перелом свідомості. Чим більше простих людей і політиків матимуть моральне щеплення від хабарів – тим справедливішою і більш людяною стане наша країна. Підписання цього документу з безхабарності – це символічний жест, який показує бажання людини працювати чесно і незалежно від думки олігархів. Але підписант дає свою згоду на юридичну перевірку всієї його діяльності громадськістю під час депутатства. Той, хто декларацію не підпише, - демонструє, що згідний працювати за стандартами часів Януковича» - вважає Голова громадського Руху «Ми разом» Олександр Юраков.

    Нагадаємо, сьогодні спікер Верховної Ради підписав закон «про люстрацію», яким передбачені перевірки державних службовців. Особливу увагу цей закон приділяє зв’язкам депутатів та чиновників з фактами отримання неправомірної вигоди.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.