• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Реформа охорони здоров’я – уроки Грузії для впровадження в Україні

    Опубликовано: 2014-09-15 12:48:26

    Реформа охорони здоров’я – уроки Грузії для впровадження в Україні 17 вересня 2014 о 11.30 у приміщенні УНІАН (м. Київ, вул. Хрещатик 4) відбудеться прес-конференція на тему: «Реформа охорони здоров’я – уроки Грузії для впровадження в Україні».

    Республіка Грузія пережила одну з найрадикальніших медичних реформ у світі, що відбулася упродовж двох років. Колись Всесвітня організація охорони здоров’я оцінювала систему охорони здоров’я Грузії як одну з найгірших у світі. «Безкоштовні» медичні послуги надавалися в умовах тотальної корупції.

    Конституція України гарантує надання безоплатної медичної допомоги у державних і комунальних закладах охорони здоров'я, а також зобов’язує утримувати існуючу мережу таких закладів. Система охорони здоров’я України споживає загальних витрат у розмірі понад 7,5% ВВП, що перевищує показники деяких країн ЄС. За даними дослідження ASSPRO CEE 2007, майже 53% українців у 2011 році сплачували за медичну допомогу з кишені, а розміри неформальних платежів в медицині в Україні є найвищими серед досліджуваних країн центральної та східної Європи. Згідно з даними Світового Банку, понад 90% медичних закладів в Україні використовують незаявлені приватні внески, а понад 58% збирають внески з лікарів та медичних сестер. Отже, Україна не може забезпечити гарантоване Конституцією право і медична допомога давно вже є платною.

    З набуттям незалежності Україна намагалася реформувати галузь і розбудувати реальні механізми для забезпечення доступної кваліфікованої медичної допомоги кожному громадянинові. Неодноразово медична реформа в Україні зупинялася черезнездолані перепони політико-економічної реальності. Водночас більшість колишніх
    радянських республік все ж знайшли можливість провести реформи. Сьогодні вкотре суспільство стоїть на порозі реформ; з урахуванням попереднього досвіду було розроблено Концепцію оновленої системи охорони здоров’я. Опоненти проведення реформ нарікають на перенавантаженість бюджету, падіння платоспроможності населення, зміни пріоритетів державного управління у бік забезпечення обороноздатності країни тощо. Водночас досвід проведення реформ у Грузії однозначно свідчить про їх ефективність, а також дає можливість врахувати зроблені помилки.

    У заході візьмуть участь:

    Каха Бендукідзе - грузинський політик і бізнесмен, екс-міністер економіки Грузі, екс-міністер з координації реформ

    Фредерік Сайрус Редер: німецький економіст у медичній галузі, керуючий директор компанії «Healthcare Solutions», яка займається системами охорони здоров’я, що перебувають у стані трансформацій.

    Ніна Чала, керівник Школи охорони здоров’я Національного університету «Києво-Могилянська академія».

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.