• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • У Львові запрацював центр правового захисту учасників АТО

    Опубликовано: 2014-09-11 13:37:29

    В умовах російської агресії щодо України гостро постало питання правового захисту українських військовослужбовців – учасників АТО. Невиплата коштів, ризик неотримання статусу учасника АТО, недостовірні дані про поранення військових , невиплата допомоги та пільг родинам загиблих –  проблеми, які найчастіше трапляються учасникам АТО та їх сім’ям. Фахових та комплексних роз’яснень про права військових-контрактників, мобілізованих та добровольців – обмаль.
     
    Олександр Власенко – заступник командира роти з озброєння та водночас командир конвою 51 бригади 3-го батальйону був поранений під час бою під населеним пунктом Старобешево, саме тоді коли атакували Іловайськ. Зараз хлопець на реабілітації, каже  - довідки про поранення йому не дали.

    «Моєму побратимові  з роти лікарі написали в довідці, що в нього «побутова травма», хоча насправді вся рука в осколках» - жаліється Олександр.

    Юрист Мирослава Дмитришин каже – зміст медичної довідки дуже важливий,адже від цього залежить чи дадуть учасникові АТО правовий статус, грошові виплати та різноманітні пільги. Жінка прогнозує величезну кількість судових позовів від бійців, адже чимало з них необізнані, на які документи звертати першочергову увагу. Відтак, аби захистити права як військових, так і добровольців  у Львові відкрили центр правового захисту учасників АТО.

    «Виникла необхідність  в уніфікації чинного законодавства, тобто ми  на простій мові написали збірник аби звичайні люди, які не є юристами,  розуміли, що потрібно відслідковувати, яке поранення пишуть у медичній довідці: осколкове чи самостріл, адже від цього залежить дадуть учасникові АТО правовий статус чи ні. В цій брошурі є перелік відповідей на ті питання, з якими найчастіше до нас зверталися військові» - пояснила Мирослав Дмитришин.

    Олександр Власенко розповідає – у його військовому квитку немає запису про те, що він відбував службу в зоні АТО, а решта документів, які би посвідчували це – згоріли. Хоча юрист Мирослава Дмитришин заспокоює  - нещодавно Кабмін оприлюдник постанову про порядок отримання правового статусу учасника АТО.

    «Учасник АТО після демобілізації повинен звернутися до свого командира, адже саме останній повинен протягом місяця подати заяву про те, що конкретна особа була у зоні АТО,  в комісію на рівні Міноборони, після розгляду документи подають у міжвідомчу комісію, яка й приймає рішення надавати статус учасника АТО чи ні. Потім рішення підписує міністр оборони і видає посвідчення учасника АТО. Але проблема в тому – що такі комісії ще навіть не створені» - роз’яснила Мирослава Дмитришин.

    Проте перед цією процедурою потрібно зібрати документацію, яка засвідчую участь в АТО. Інформацію про необхідні документи та їх зміст, юристи та волонтери зібрали в одній практичній брошурі. Кожен боєць зможе завжди таку пам’ятку мати при собі, і ознайомитися зі своїми права ще до від’їзду на Схід. Представник громадської ініціативи «Допоможи фронту» Ярослав Антоняк допомагає  військовим на Сході вже кілька місяців.

    «Я високо оцінюю те, що було розроблено такий посібник, який ми будемо доставляти хлопцям на Схід, наші машини кожен день відправляються. Це  добре, що солдат  знатиме свої права, але створення центру правової допомоги – важливіше, адже зараз тим воякам, які повертаються зі Сходу не до юридичних нюансів. А от з часом їх це хвилюватиме»  - зазначив Ярослав Антоняк.

    Центр правового захисту учасників АТО відкрили за підтримки об’єднання «Лемеха та партнери» та Благодійного фонду «Гуманітарні ініціативи» Ігоря Васюника.

    « Я щиро вдячний всім волонтерам та юристам, які долучилися до цього проекту. Дуже багато колізій є в законодавстві, невизначений правовий статус добровольчих батальйонів,  дуже багато  є запитань щодо того,  як отримати статус учасника АТО, стосовно поранень. Тому ми почали цей проект. Він один із перших, адже будуть ще проекти, щодо підтримки учасників АТО. Завдання полягає в тому, щоби кожен військовий , або той хто був в зоні АТО знав на підставі яких документів він повинен отримати статус учасника АТО,  які грошові виплати  чи пільги йому гарантує держава. Також надзвичайно важливо спростити процедуру отримання правого статусу, потрібен єдиний орган   який повинен систематизувати і комплексно підходити до вирішення питань, які виникають в учасників АТО» - сказав народний депутат.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.