• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Роз’яснення військової прокуратури Центрального регіону України щодо відповідальності за порушення законодавства про військову службу та мобілізацію

    Опубликовано: 2014-09-10 07:52:06

    У зв’язку з тим, що почастішали випадки порушень законодавства про військовий обов’язок та мобілізацію, військовий прокурор Центрального регіону України Юрій Війтєв роз’яснює, що відповідно до статті 26 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» громадяни та посадові особи, винні у порушенні законів та інших нормативно-правових актів з питань мобілізації, несуть відповідальність згідно із законом.   

    Статтею 210 Кодексу України про адміністративні правопорушення (порушення військовозобов’язаними чи призовниками законодавства про військовий обов’язок і військову службу) передбачено накладення штрафу від п’яти до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Згідно зі статтею 210-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення (порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію) тягне за собою накладення штрафу на громадян і на посадових осіб – від тридцяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    А неявка на виклик у військовий комісаріат відповідно до статті 211-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення тягне за собою накладення штрафу до одного  неоподатковуваного мінімуму доходів громадян.

    Також статтею 336 Кримінального кодексу України передбачено кримінальну відповідальність у разі ухилення від призову за мобілізацією. Санкція передбачає позбавлення волі на строк від двох до п'яти років. У поточному році військовою прокуратурою Центрального регіону України до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості про вчинення 25 таких кримінальних правопорушень. Якщо ж військовозобов’язаний призваний до лав Збройних сил України чи інших військових формувань, то скоєні ним злочини можуть кваліфікуватися як військові, в залежності від вчиненого кримінального правопорушення.  

    Військові злочини - це кримінальні правопорушення проти встановленого законодавством порядку несення або проходження військової служби, вчинені військовослужбовцями, а також військовозобов'язаними під час проходження ними навчальних або спеціальних зборів.

    Відповідальність за військові злочини несуть військовослужбовці Збройних Сил України, Служби безпеки України, Державної прикордонної служби України, Національної гвардії України та інших військових формувань, утворених відповідно до законів України, а також військовозобов'язані під час проходження ними зборів та інші особи, визначені законом.

    У 2014 році військовою прокуратурою Центрального регіону України до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості про вчинення 413 військових злочинів.

     Найбільш поширеними військовими злочинами є: «непокора» (стаття 402 КК України, максимальний строк покарання - позбавлення волі на  строк  від  п'яти  до  десяти років, за якою розпочато 21 кримінальне провадження), «самовільне залишення військової частини або місця служби (стаття 407 КК України, максимальний строк покарання - позбавлення  волі  на  строк  від  п'яти до десяти років, за якою розпочато 143 кримінальних провадження), «дезертирство» (стаття 408 КК України, максимальний строк покарання – позбавлення волі карається позбавленням волі на строк від п'яти до дванадцяти років, за якою розпочато 62 кримінальні провадження), «викрадення, привласнення військовослужбовцем зброї, бойових припасів, вибухових або інших бойових речовин (стаття 410 КК України, максимальний строк покарання - позбавлення  волі від десяти до п'ятнадцяти років, за якою розпочато 109 кримінальних проваджень). 

     У зв’язку з вищенаведеним військовий прокурор Центрального регіону України Юрій Війтєв звертається до усіх військовозобов'язаних, військовослужбовців, посадових осіб неухильно виконувати вимоги законодавства про військову службу та мобілізацію.

    Прес-служба військової прокуратури Центрального регіону України

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.