• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Дерев'янко: зміни Президента до Конституції треба ухвалювати, але лише в частині децентралізації

    Опубликовано: 2014-07-10 20:52:27

    Зміни до Конституції, які запропонував Президент України, можуть бути ухвалені, якщо вони будуть зменшені і зведені до питань децентралізації.

     
    Про це під час прес-конференції в "Українському кризовому медіа-центрі" заявив народний депутат, один з лідерів новоствореної політичної партії "Воля" Юрій Дерев'янко.

     "Ми однозначно підтримуємо питання децентралізації і це є ключове питання, через яке проект Конституції від Президента потрапив до Верховної Ради. Одночасно з цим ми звертаємо увагу суспільства на те, що окрім питань, які стосуються децентралізації, проектом Конституції пропонується ухвалити зміни, що стосуються і повноважень Президента та є спірними", - зазначив він.

     Перше – це те, що Президент буде одноосібно звільняти голову СБУ. Сьогодні – це прерогатива Верховної Ради за поданням Президента.

     Друге – Президент буде одноосібно звільняти Генерального прокурора. Сьогодні це так само прерогатива Верховної Ради за поданням Президента.

     Третє – Президент буде одноосібно звільняти Голову Національного бюро розслідувань, яке ще не створене. Уже передбачається, що не Верховна Рада буде звільняти керівника цієї установи, а Президент України.

     "Крім того, Президент пропонує призначати на посади і звільняти з посад Голову Антимонопольного комітету, всіх голів національних комітетів і комісій, які здійснюють державне регулювання природних монополій. Всі ці відомства мають пропорційну кількість членів від Президента та Верховної Ради. Якщо запропоновані Президентом зміни до Конституції будуть ухвалені, всі ці повноваження будуть виключно у Президента", - зазначає Дерев'янко.

     За його словами, це є ніщо інше, як перетягування повноважень. "На наш погляд такі речі ніяк не сходяться з децентралізацією", - наголошує нардеп.

     Він також радить звернути увагу на питання, яке стосується можливості Президента розпустити будь-яку Раду – обласну, міську чи районну. Зокрема, таке право Президент може використати, якщо на сесії такої ради буде ухвалене рішення, яке Конституційним судом буде визнане як таке, що суперечить Конституції.

    "До цього часу у Президента не було таких повноважень – розпускати раду, яку обирали люди", - підкреслює Дерев'янко.

    Враховуючи це, політична партія "Воля" пропонує підтримати питання децентралізації, підтримати ініціативи Президента, які стосуються делегування повноважень відповідним радам і їх виконавчим комітетам. В той самий час – не чіпати ті питання, які збалансовані між Верховною Радою, Президентом та Урядом. І сконцентруватися виключно на питаннях децентралізації", - додав він.

     Прес-служба народного депутата Юрія Дерев'янка

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.