• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Заявление Европейской партии Украины о необходимости внесения изменений в Конституцию Украины

    Опубликовано: 2014-06-26 12:40:24

    Події Євромайдану вже мають наслідком проведення в Україні дострокових президентських виборів, які на наше переконання пройшли на високому демократичному рівні. Це була одна із основних вимог усіх тих, хто відстоював європейських вибір нашої держави під час подій в центрі столиці минулої зими. Разом з тим Європейська партія України заявляє про нагальну необхідність реалізації решти вимог Євромайдану, які мають бути втілені через відповідні зміни до чинної Конституції України.

    Повернувшись до Основного закону 2004 року, наша держава набула статусу парламентсько-президентської республіки. Однак чинна Конституція на наше переконання, через внесення відповідних змін, повинна закріпити наступні принципи та положення: максимальна децентралізація влади шляхом надання широких повноважень органам місцевого самоврядування, зняття недоторканності депутатів, суддів та обмеження кількості чисельності парламенту до 300 депутатів, закріплення основних положень про люстрацію та спрощення процедури імпічменту президента.

    Враховуючи європейський вектор розвитку України зміни до Конституції мають забезпечити безперешкодну імплементацію Лісабонської угоди та можливість адаптації українського законодавства до норм Євросоюзу.

    Окрім того на рівні Конституції України має бути закріплено, що наступним етапом євроінтеграції України після підписання угоди про асоціацію має стати повноправне членство в Євросоюзі.Окремої уваги потребує вдосконалення розділу Основного закону про права і обв’язки громадян. На сьогодні вони мають декларативний характер та потребують конституційної гарантії забезпечення. Усі вони мають бути захищені на рівні Конституції реальними механізмами реалізації. Одним з таких механізмів ми вбачаємо грошове забезпечення з державного бюджету. Виділення та використання цих коштів, розмір яких визначатиметься у відсотках відносно загального обсягу річного кошторису країни, має бути обов’язковим та беззаперечним. Європейська партія України вважає, що ґрунтуючись на таких принципах можна говорити про зміни до Конституції України та готова внести на розгляд парламенту відповідний законопроект. Ми маємо надію, що він знайде широку підтримку серед депутатського корпусу, оскільки по своїй суті направлений на розвиток та процвітання громадянського суспільства за кращими традиціями європейської демократії.

    Лідер Європейської партії України Микола Катеринчук

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.