• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Власть тормозит поставки американских военных аптечек для украинских воинов

    Опубликовано: 2014-06-25 16:43:36

    Через саботаж Міністерства охорони здоров’я та митниці українські вояки не можуть отримати 1000 американських військових аптечок, закуплених та укомплектованих українською діаспорою. За словами директора з гуманітарних ініціатив Світового Конгресу Українців (СКУ) Уляни Супрун, зараз у Нью-Йорку чекають на відправлення тисячі аптечок – це близько 700 кг. Частина засобів першої медичної допомоги не сертифіковані в Україні.

     

    «Ми маємо лист від першого заступника Міністра охорони здоров’я Руслана Салютіна про те, що в цих аптечках – речі першої медичної допомоги і їх не потрібно сертифікувати. Проте, чомусь на українській митниці їх не приймають і вимагають повний перелік документів. Це займе багато часу, а кожного дня гинуть наші вояки», - каже пані Уляна.

     

    Українська діаспора придбала удосконалені аптечки IFAK (Improved First Aid Kit) – індивідуальні медичні комплекти американських військовослужбовців для надання першої долікарської допомоги, які неможливо придбати в Україні. Проведені дослідження, а також досвід бойових дій в Іраку і Афганістані довели, що основними причинами загибелі поранених військовослужбовців до прибуття кваліфікованої медичної допомоги є надмірна крововтрата і оклюзія дихальних шляхів. В аптечці знаходиться військовий кровоспинний джгут, який можна одягати однією рукою, еластичний перев’язувальний бинт, назальна дихальна трубка та ін.

     

    4 посилки, у яких знаходиться більше сотні медичних комплектів, відправили в Україну ще два тижні тому, але досі не можуть розмитнити – вимагають спеціального дозволу МОЗ.

     

    «Ми звертались в Міністерство охорони здоров’я, але вони не відповідали, — каже Уляна Супрун. — Лише після мого інтерв’ю телеканалу «Інтер» самі почали до мене телефонувати, але все одно не дають листа. Врешті повідомили, щоб ми прийшли в МОЗ з документами на посилки і вони спробують щось зробити».

     

    Світовий Конгрес Українців передав листа Президенту із проханням посприяти у прийнятті Україною медичних комплектів.

     

    «Неможливо уявити собі схожої ситуації у будь-якій європейській країні. Ми волаємо про допомогу на весь світ, а коли отримуємо її, бездіяльно розводимо руками, так, немов вдіяти нічого не можливо. Коли безліч українських військових отримують поранення така бюрократія викликає обурення» - говорить активіст Громадського сектора Євромайдану Володимир Печерський.

     

    Перед тим, як передавати аптечки на Східну Україну, необхідно навчити військових ними користуватися. Українська діаспора залучила спеціальних тренерів, які незабаром мають приїхати в Україну проводити тренінги. Навчання погоджене з Міністерством оборони України, яке погодилося надати базу для тренування. Проте, без медкомплектів їх провести неможливо.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.