• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Неизвестные фотографии крымских татар после депортации обнародовал Украинский институт национальной памяти

    Опубликовано: 2014-05-20 13:56:37

    Український інститут національної пам’яті підготував підбірку фотографій з сімейних альбомів кримських татар в місцях спецпоселень після їх примусової депортації з Криму у 1944-му році.

    Як розповів директор Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович, ці фотодокументи фіксують, у яких важких умовах опинилися відірвані від рідної землі кримські татари. «Метою депортації було знищити їх як національну спільноту. Для цього використовувалися голод, холод і важка фізична праця. Фотографії демонструють, через яке лихо пройшли кримські татари, перш ніж повернутися на свою батьківщину, де сьогодні вони знову опинилися в небезпечній ситуації», — зазначає В’ятрович.

    Як відомо, цьогоріч минає 70 років з того часу, коли рішенням сталінського режиму весь кримськотатарський народ був насильно депортований із своєї Батьківщини. Як йдеться на сайті УІНП, примусове утримання кримськотатарського народу в місцях вигнання продовжувалось аж до листопада 1989 року. Протягом всього цього часу кримські татари зазнали широкомасштабних репресій з боку радянського режиму. Це стало причиною масових смертей кримських татар, основну частину яких складали люди похилого віку, жінки та діти. Лише в перші роки заслання кримськотатарський народ втратив 46,2% своєї чисельності.

    Фото надані Едіє Муслімовою, директором видавничого дому «Тезис»(м. Сімферополь, АР Крим). Переглянути їх можна на сайті УІНП за посиланням: http://www.memory.gov.ua/news/krimski-tatari-v-mistsyakh-spetsposelen-pislya-deportatsii-v-1944-rotsi

    Нагадаємо, Український інститут національної пам'яті розпочав науково-популяризаційний проект «Наш Крим», в рамках якого історики та дослідники всебічно висвітлюють особливості Кримського півострова: боротьбу за його володіння, етнографічну динаміку, геноцидну політику російського та радянського керівництва для витіснення з півострова корінних народів тощо.

    Прес-центр Центру досліджень визвольного руху

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.