• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Состояние заболеваемости коклюшем в Киеве на 2013 - I квартал 2014 гг.

    Опубликовано: 2014-05-13 12:10:42

    У 2013 році у м.Києві в порівнянні з 2012 роком відмічалося зниження захворюваності на кашлюк у 2,5 рази. Більшість випадків захворювання зареєстровано серед дітей до 17 років (96,8%), не щеплено проти кашлюку було - 55,4% хворих дітей.

    Хворі з підозрою на кашлюк і подібними до кашлюку клінічними ознаками та особи, які тривало кашляють (більше 5-7 днів) повинні бактеріологічно обстежуватися на кашлюк з метою своєчасного виявлення та встановлення діагнозу «кашлюк».

    У 2013 році бактеріологічно обстежено на кашлюк - 67,4% хворих, діагноз бактеріологічно підтверджено - 13,7% хворих.

    Бактеріологічне дослідження з діагностичною метою варто проводити у ранній термін захворювання (не пізніше 3 тижня) дворазово щодня або через день, тому що в більш пізній термін виділення збудника різко знижується. Матеріалом для дослідження є слиз з верхніх дихальних шляхів, що осідає при кашлі на задній стінці глотки. Взяття матеріалу здійснюється натще або через 2 години після прийому їжі до початку антибактеріальної терапії.

    Крім бактеріологічного обстеження проводиться також серологічна діагностика. Серологічна діагностика заснована на виявленні значного збільшення рівня специфічних антитіл до кашлюкового анатоксину у парних сироватках. Проби сироватки повинні відбиратися на початку катарального періоду (сироватка гострого періоду) і приблизно через місяць (сироватка періоду одужання). Серологічний метод використовується лише для ретроспективного встановлення діагнозу.
     
    Серологічно обстежено на кашлюк у 2013 році у приватних лабораторіях міста 36,8% хворих, діагноз підтверджено у 35,8% хворих. У решті випадків діагноз встановлено на підставі клінічних даних.

    У І кварталі 2014 року у порівнянні з аналогічним періодом минулого року у м.Києві відмічено зростання у 2 рази захворюваності на кашлюк. Всі 100% випадків захворювання були серед дітей до 17 років, більшість з яких були не щеплені проти кашлюку – 61,5% хворих.

    Діагноз бактеріологічно підтверджено у 18% хворих, серологічно - у 32,8% хворих. У решті випадків діагноз встановлено клінічно.

    Для своєчасного встановлення діагнозу, своєчасного лабораторного обстеження та надання кваліфікованої медичної допомоги необхідно при перших ознаках захворювання (явищах ГРВІ) звертатися до лікувально-профілактичних закладів міста за медичною допомогою.

    За матеріалами епідеміологічного відділу ГУ "Держсанепідслужби у м. Києві"

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.