• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Влада викидає на вулицю еталон вітчизняного видавництва

    Опубликовано: 2005-08-26 12:36:00

    На сьогодні не лише видавці, але й широка громадськість України занепокоєна ситуацією, що склалася довкола державного видавництва «Дніпро». Ідеться про дії київської влади, яка впродовж кількох років цілеспрямовано знищує визначний осередок національної культури — найавторитетніше в Україні, а колись одне з провідних у СРСР, видавництво художньої літератури.

    Головна причина наступу на видавництво в тому, що київські чиновники вирішили заволодіти його презентабельним приміщенням в центрі столиці (Володимирська, 42). Протиправно вони вдвічі завищили орендну плату і розпочали планомірне нищення «Дніпра» з метою захоплення площі під свої приватні фірми та розважальні заклади. І це при тому, що на цій території на початку минулого сторіччя містився історико-культурологічний клуб «Родина», до якого входили Іван Франко, Леся Українка, Михайло Коцюбинський та інші діячі національної культури. 

    На проблеми у видавничій справі влада, на жаль, не звертає ніякої уваги.

    За словами президента української асоціації видавців та книгорозповсюджувачів Олександра Афоніна, з початку роботи нового уряду жодного разу не відбулося зустрічі прем’єра чи віце-прем’єра, чи інших відповідальних керівників з видавцями, поліграфістами, представниками книжкової торгівлі. Яким чином буде розвиватись галузь, як будуть вирішуватись питання її фінансування — ніхто не знає. 

    «Я можу заявити офіційно, що всі наші звернення до нинішньої виконавчої влади залишаються без відповіді. На місці Кабінету Міністрів українські видавці мають велику чорну діру, куди ідуть наші звернення, наші листи, які залишаються взагалі без уваги. Сьогодні ми знаходимось у стані невагомості. І в цьому стані на нас тиснуть і знищують»,— зазначив О. Афонін. 

    На його думку, українські видавництва сьогодні знаходяться в тяжкому становищі. Без фінансової підтримки державні видавництва за 8-10 років взагалі зникнуть. Залишаться лише приватні друкарні, які видаватимуть що завгодно, тільки не світову літературу високої якості чи українську сучасну літературу, якої, на жаль, дуже мало. 20 млн. грн., які пропонує Президент України Віктор Ющенко на відродження української книги, замало, адже, щоб, наприклад, забезпечити школи підручниками, треба щорічно як мінімум 450 млн. грн. 

    За словами видавців, сьогодні просто необхідна структурна перебудова Державного комітету інформполітики, його функцій, які стосуються книжкової справи, зміна методів і форм роботи. Тому що все, що відбувається — це системне нищення книги при повній байдужості до цього влади, що нерідко прикривається гарними словами.

    Припинення роботи «Дніпра» завдасть великої шкоди не лише культурі як такій, але й книжковому бізнесу. Річ у тім, що саме це видавництво було і досі лишається зразком у багатьох аспектах видавничої роботи та видавничої культури. Занепад таких підприємств різко знижує рівень галузі в цілому.

    А на черзі, здається, Київська книжкова фабрика...

    Однак закриття видавництв і магазинів — це не лише проблема столиці. Те саме відбувається і в Кіровограді, де приміщення Будинку книги влада віддала як заставу під кредити для вирішення власних питань. Подібне сталося в багатьох містах України, зокрема, в Севастополі та Дніпропетровську.

    Довідка. Засноване ще в 1919 році, «Дніпро» вісім десятиліть було флагманом українського книговидання, випускаючи свого часу близько 250 книжкових видань щороку. «Дніпро» вважалося одним з найкращих видавництв в СРСР. Окрім вітчизняної класики та сучасних авторів тут виходили книги в перекладі більш як зі ста мов світу. Вся Україна захоплювалася такими книжковими серіями як «Вершини світового письменства», «Зарубіжна проза 20 століття», «Перлини світової лірики». За словами директора «Дніпра» Володимира Войтича, за останній час було видано такі книжки як «Тисяча років суспільно-політичної думки на Україні» (14 томів), «Кобзар» з графікою художника Стороженка, спеціально до приїзду папи римського надруковано книжку «Святиня», також багато української та світової класики. Тиражі видавництва нині невеликі — до 5, максимум до 10 тис. примірників.

    Наталія Погосова,

    кореспондент

     

    ELCOMART.NEWS

    (www.e-news.com.ua)

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.