• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Соціальна політика у І півріччі 2005 року, подальші завдання

    Опубликовано: 2005-08-12 13:12:00

     Підвищення пенсій. 

    Уперше розмір мінімальної пенсії в Україні сягнув прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб і становить нині 332 гривні. Розпочато диференціацію пенсій. На 43 % менше пенсіонерів отримують зараз мінімальну пенсію. Середній же розмір цих виплат становить вже не 316, а 382 гривні. 

    Допомога при народженні дитини.

    З 1 квітня нова влада старанно виконує одне зі своїх основних зобов’язань перед суспільством – виплачує одноразову допомогу в розмірі 8.497 гривень при народженні кожної дитини. Наразі її вже отримало понад 50 тис. молодих мам і  станом на 1 липня держава заборгованості тут не має. Незастраховані (непрацюючі) особи отримують допомогу через управління праці та соціального захисту, решта - за місцем основної роботи з коштів Фонду соціального страхування на випадок тимчасової втрати працездатності. 

    Інші соціальні виплати.

    Максимальний розмір допомоги на дітей, які перебувають під опікою та піклуванням, збільшився в 4-5 разів, а у 5,4 рази зросла сума допомоги на дітей одиноким матерям.

    Виплати дітям-інвалідам підняли у півтора рази, а інваліди з дитинства отримують зараз допомогу вищу більш як удвічі. Причому бюджетом заплановано і подальше зростання багатьох цих виплат у другій половині 2005 року.

    З липня приблизно в 5 разів підвищили щорічну допомогу на оздоровлення громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

    Поетапне збільшення мінімальної заробітної плати. 

    У 2005 році мінімальну заробітну плату збільшують щоквартально і зараз вона становить 68,4% прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Загалом темпи зростання заробітної плати в економіці України досить швидкі: порівняно з червнем 2004 року нинішнього року цього ж місяця зарплата збільшилася на 36,9%, що на 81,7% перевищує розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб по Україні (453 грн.). Важливою є диференціація заробітної плати працівників за видами економічної діяльності. Найвищі розміри номінальної зарплатні у червні 2005 року були у громадян, які займаються: авіаційним транспортом (1727,68 грн.), фінансовою діяльністю (1510,42 грн.); надають допоміжні транспортні послуги (1194,96 грн.), а це в 2,1–1,45 рази вище середнього рівня зарплати за видами економічної діяльності по Україні.

    Серед регіонів найвищі показники розміру заробітної плати мало місто Київ, Донецька, Дніпропетровська та Запорізька області, де рівень номінальної зарплати перевищував на 68,0 – 5,2 % середній рівень по економіці країни. А от у Хмельницькій, Волинській, Тернопільській областях середня заробітна плата залишилася низькою. Розмір її складає 72,7–74,7 % до середнього рівня по економіці України.

    Нові робочі місця.

    22 червня Кабінет Міністрів затвердив Програму зайнятості населення на 2005 рік. Для кожного регіону було визначено завдання щодо створення нових робочих місць. За достовірною інформацією, протягом першого півріччя в Україні створено 489,5 тисяч нових робочих місць, що становить 49% від річного завдання. Найвищі показники виконання річного завдання у Черкаській, Харківській та Чернігівській областях.

    Міністерство з липня цього року запроваджує моніторинг створення нових робочих місць у регіонах. Це дасть можливість проаналізувати, як виконуються завдання в адміністративно-територіальному розрізі і по сферах економічної діяльності.

    Соціальне страхування.

    Ще не так давно в керівництві страхових фондів існували „групи за інтересами”, діяльність яких призводила до нераціональних витрат, а то й прямих зловживань. Відповідні факти були виявлені КРУ та Генеральною прокуратурою і обговорені на нараді за участю Президента 23 червня.

    Позиція Міністерства праці така: держава має посилити контроль за діяльністю страхових фондів. Відтепер страхові фонди  небудуть  приватними чи корпоративними структурами, вони мають працювати в інтересах усього суспільства. З цією метою  було здійснено зміни у керівництві всіх страхових фондів, переглянуто їх бюджети, як у частині збільшення доходної частини, так і в частині зменшення видатків.  Загалом віднайшлося додаткових 525 мільйонів гривень, у т.ч. 149 мільйонів  за рахунок зменшення видатків на адміністрування, капітальне будівництво, поліграфію. Вивільнені кошти спрямували на виплати населенню (наприклад, виплати при народженні дитини, збільшення щомісячних страхових виплат потерпілим на виробництві тощо).

    Якість обслуговування населення.

    Наказ Мінпраці № 168 від 14 травня 2005 року спрямований на покращення обслуговування населення в структурних підрозділах Міністерства, контроль за виконанням якого на всіх рівнях здійснюється постійно. Так, у більшості управлінь праці та соціального захисту кількість прийомних днів збільшили до 4-5 на тиждень, вивісили докладні інформаційні матеріали, створюють зручні умови для прийому громадян. Понад 60% управлінь забезпечили безперешкодний доступ інвалідам, решта має зробити це до 1 вересня.

    Поліпшення обслуговування громадян в органах праці та соціального захисту передбачає наша співпраця зі Світовим Банком у рамках проекту „Підвищення ефективності управління реформою системи соціального захисту в Україні”. Вже до кінця цього року в 20 місцевих управліннях праці має бути створено нову систему прийому громадян. Світовий банк погодився зменшити тривалість проекту з 5 років до 2,5 і при цьому збільшити фінансування. І як результат -  громадські приймальні наших управлінь у кожному районі та місті України 1 липня 2008 року цілком відповідатимуть європейським стандартам.

    НАЙВАЖЛИВІШІ ЗАВДАННЯ

    Гідна оплата праці.

     1 вересня заробітна плата зрівняється з мінімальною пенсією (332 грн.) і становитиме 73,3% прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Водночас планується запровадити оплату праці в бюджетній сфері на основі єдиної тарифної сітки. Чіткі співвідношення в оплаті праці бюджетників дозволять істотно збільшити середню заробітну плату, підвищити оплату кваліфікованої праці, а також усунути міжгалузеві й міжвідомчі диспропорції в оплаті однакової роботи. Протягом наступного року мінімальну заробітну плату планується збільшити до 400 гривень, що становитиме 80% від запропонованого нами прожиткового мінімуму для працездатних осіб на 2006 рік. Додатковою соціальною гарантією має стати встановлення мінімальної погодинної оплати праці, що особливо важливо для людей, які працюють неповний робочий день. За приблизними оцінками з 1 січня 2006 року розмір такої оплати може складати суму від 1,88 до 2 гривень за годину. 

    Єдиний соціальний внесок.

    Наше Міністерство завершує розробку й погодження законопроекту про Єдиний соціальний внесок і до 15 серпня його подадуть на розгляд Кабінету Міністрів. Якщо парламент схвалить цей законопроект, з 1 січня усі роботодавці сплачуватимуть кошти до всіх фондів соціального страхування у вигляді єдиного платежу, а отже, підприємці зекономлять чимало часу й сил. У комплексі зі спрощенням регуляторних процедур і реєстрацією нових підприємств за принципом „єдиного вікна” єдиний соціальний внесок повинен стимулювати розвиток підприємництва в Україні.

    Крім того, знизяться адміністративні видатки трьох з чотирьох страхових фондів, оскільки збирати і розщеплювати єдиний соціальний внесок буде лише один фонд.

    Мінпраці та соцполітики

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.