• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • В областях триває процес створення об’єднаних кредитних спілок

    Опубликовано: 2005-08-11 19:33:00

    В Україні триває процес створення об’єднаних кредитних спілок на обласному рівні. 11 серпня 2005 року до Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг був поданий пакет документів для реєстрації Львівської обласної асоціації кредитних спілок (ЛОКС) як фінансової установи та отримання нею ліцензії для проведення діяльності. Установчі збори з питання створення Львівської об’єднаної  кредитної спілки відбулися 30 червня 2005 року в м. Львові. Засновниками стали 17 кредитних спілок – учасників ЛАКС. Цьому передувала державна реєстрація ЛОКС виконавчим комітетом Львівської міської ради, а 20 липня 2005 року вона отримала свідоцтво юридичної особи. Першу в Україні обласну об'єднану кредитну спілку було створено на базі асоціації кредитних спілок Полтавської області.

     

    Метою створення таких структур є підтримка ліквідності кредитних спілок. Крім того, вони надають можливість обміну тимчасово вільними кредитними ресурсами між кредитними спілками-учасницями ОКС, а в майбутньому об'єднані кредитні спілки зможуть позичати кошти на внутрішньому і зовнішньому фінансових ринках. Фактично ОКС виконує роль „кредитної спілки для кредитних спілок” і не працює з населенням. Основною метою створення ОКСів є здешевлення кредитів для членів кредитних спілок.

    Як повідомив Владислав Гончаренко, Голова правління Асоціації кредитних спілок Полтавської області, Полтавська обласна об'єднана кредитна спілка (ПоОКС) уже завершила реєстраційні процедури. За його словами, існування об'єднаних кредитних спілок сприятиме зміцненню довіри до кредитних спілок, а також їх більшій фінансовій стійкості, підвищить фінансову стабільність кредитівок. Крім того, зазначив він, з допомогою об'єднаної кредитної спілки можна згладжувати різкі сезонні перепади у роботі кредитних спілок. «У частини КС піковий попит на кредитні ресурси виникає навесні, у період підготовки до польових робіт. Це характерно для тих КС, які спеціалізуються на роботі з сільським товаровиробником, а, наприклад, восени, коли попит на кредити в селі знижується, у таких КС можуть залишатися значні вільні кошти. Тоді ж, як свідчить практика, спостерігається зростання попиту на кредити в місті, через що в міських КС може виникати дефіцит кредитних ресурсів. З допомогою ОКС можна оперативно переорієнтувати вільні кошти з села місто чи навпаки».

    На підході також ОКС Запорізької області. За словами Лариси Безсонової, яка очолює цю асоціацію, установчі збори планується провести вже поточного місяця. Крім згаданих, об'єднані кредитні спілки планують створити обласні асоціації кредитних спілок Тернопільської, Івано-Франківської, Черкаської, Дніпропетровської, Кіровоградської, Луганської областей. Обласна асоціація кредитних спілок Харківської області також розглядає питання про доцільності створення ОКС.

    Довідка: „Полтавська обласна об'єднана кредитна спіліка” створена на базі Асоціації кредитних спілок Полтавської області, яка об'єднує десять провідних КС області: КС „Каса взаємодопомоги” (Полтава), КС „Глобинська” (Глобино), КС „Багачанська” (Велика Багачка), КС „Зіньківська” (Зіньків), КС „Надія” (Гадяч), КС „Надія” (Кременчук), КС „Полтава-взаємодопомога” (Полтава), КС „Шанс і К” (Карлівка), КС „Фенікс” (Полтава), КС „Трійця” (Кременчук). Сумарна величина активів кредитних союзів, що виступили співзасновниками ПоОКС становить близько 10 млн. грн, а кількість членів цих КС становить близько 15 тисяч.

    Львівська обласна об'єднана кредитна спілка” створюється на базі Львівської асоціації кредитних спілок, яка об'єднує 20 КС. Сумарна величина активів кредитних спілок, які виступили співзасновниками ЛОКС, становить близько 20 млн. грн, а кількість членів цих КС – понад 40 тисяч.

    Крім обласних, ОКС працює також при Національної асоціації кредитних спілок України. Президент НАКСУ Петро Козинець повідомив, що активи ОКС НАКСУ становлять 3,5 млн. грн. За минулий рік вона видала 110 кредитів відкрила 11 кредитних ліній на 7 млн. грн.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.