• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Государство не считается с мнением пациентов и медиков при проведении тендеров на закупку специальных лекарств

    Опубликовано: 2013-01-23 20:12:13

    Голова Постійної Комісії Київради з питань гуманітарної політики, Алла Шлапак переконана, що процедура тендерних закупівель повинна бути переглянута у найкоротші терміни, йдеться в заяві політика.

     

    «Як приклад нищівного впливу нинішньої системи проведення тендерів - маємо кричущу ситуацію, що склалася із придбанням ліків для дітей, хворих на муковісцидоз. Зрозуміло, що на вимогу законодавчих норм, у Міністерстві охорони здоров’я, закуповуючи більш дешевий препарат, керувалися мотивами економічної доцільності, але при цьому припустилися непоправимої помилки, адже ці ліки виявилися неефективними і навіть шкідливими для дітей», - зазначає депутат.

     

    Тому, на переконання Алли Шлапак основним критерієм у тендерних процедурах має бути ефективність, а не ціна.

     

    «Обов’язок кожного - не допустити погіршення стану здоров’я українських дітей, в тому числі і  через використання неякісних або невідповідних медикаментів. Це стосується і політиків, і чиновників – мають бути ухвалені відповідні рішення та внесені зміни до нормативно-правових актів. Громадськість у свою чергу повинна контролювати усі ці процеси та вимагати прозорості й звітування. Зокрема, батьки або опікуни хворих дітей повинні мати можливість впливати на ухвалення рішень при проведенні тендерних закупівель, адже у питаннях, що торкаються здоров’я дітей будь-які помилки та «експерименти» є неприпустимими», - говорить політик.

     

    Крім того, Алла Шлапак підкреслює, що будь-яка заміна препаратів для лікування рідкісних хвороб повинна проводитися з урахуванням думки самих хворих або їхніх законних представників. Водночас політик наголошує, що діти з рідкісними захворюваннями повинні отримувати 100% державну допомогу на закупівлю ліків. «Ця проблема не має перекладатися на плечі батьків чи благодійників. Діти, яким необхідне спеціалізоване лікування повинні отримувати належний медичний супровід та допомогу, і це зобов’язана забезпечити Держава», - зазначає Алла Шлапак.

     

    Як відомо, 11 січня 2013 року, батьки дітей, хворих на рідкісну генетичну хворобу – муковісцидоз, звернулися до міністра охорони здоров’я України Раїси Богатирьової з проханням не закуповувати для їхніх дітей препарат «Креазим», який є неефективним та  викликає серйозні побічні ефекти. Батьки просять забезпечити дітей препаратом «Креон», який хоча й дорожчий, але довів свою ефективність. За даними Всеукраїнської Ради захисту прав та безпеки пацієнтів, нині Держава закуповує не більше 10% усіх необхідних ліків для громадян, які потребують лікування за державними програмами.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.