• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Криворіжсталь: прогнози експертів не виправдаються

    Опубликовано: 2005-08-11 14:34:00

    Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко прогнозує, що  93,02 % акцій гірничо-металургійного комбінату “Криворіжсталь” (Дніпропетровська область) буде продано більш ніж за 15 мільярдів гривень. Про це Юлія Володимирівна повідомила вчора під час прес-конференції.

    “Я вважаю, що 15 мільярдів гривень замало для реальної ціни «Криворіжсталі», його вартість набагато більша ”, — зазначила вона. Нагадаємо, не так давно експерти прогнозували, що кінцевий продаж “Криворіжсталі” сягне суми в 2 мільярди доларів.

    Як відомо, 10 серпня ФДМУ оголосив конкурс з продажу контрольного пакету акцій підприємства. Про це сказано в інформаційному повідомленні, розміщеному в офіційному виданні ФДМУ — “Відомостях приватизації” (№ 31 (369) від 10 серпня 2005 року). У повідомленні зазначено, що контрольний державний пакет ВАТ “Криворіжсталь” буде виставлений на приватизаційний конкурс зі стартовою ціною в 10 млрд грн.

    За словами Юлії Тимошенко, навіть стартова ціна пакету акцій в 2,5 раза більша, ніж ціна, за якою колишня влада намагалась продати “Криворіжсталь”. Для того, аби показати справжню зацікавленість у придбанні “Криворіжсталі”, інвестори мають сплатити 10 % від початкової ціни пакета акцій у вигляді грошового внеску на рахунок Держмайна.  Проте, як зазначає прем’єр-міністр, до конкурсу допускатимуться лише промислові інвестори, ті, які протягом останніх трьох років вели свою економічну діяльність у галузі чорної металургії, або в галузі, яка використовує її продукцію. Назвати учасників аукціону Тимошенко відмовилась, посилаючись на комерційну таємницю, втім зазначила, що покупців вже більше п’яти і більшість із них відома всьому світу.                                                                                                       Утім, деякі інформагентства вже називають двох безперечних учасників конкурсу — це світові лідери металургійної промисловості Mittal Steel Co. и Arcelor SA.

    “Ці компанії намагаються бути там, де зосереджена сировина і спостерігається зростання виробництва”, — зазначив якось аналітик з Deutsche Bank AG Паскаль Спано.

    За словами прем’єра, не допускатимуться до участі в конкурсі компанії, які зареєстровані в офшорних зонах або якимось чином пов’язані з ними. Умовами конкурсу приватизації передбачено, що номенклатура продукції “Криворіжсталі” мусить зберігатися за умови її конкурентності.

    Окрім передбаченої реконструкції самого заводу, чималу частину умов продажу “Криворіжсталі” присвячено соціальним питанням. За словами Юлії Володимирівни, всі вони узгоджені і з профспілкою підприємства, і з потенційними інвесторами.

    “Протягом наступних п’яти років інвестору забороняється звільняти працівників «Криворіжсталі», більше того, інвестор повинен розробити систему підвищення оплати праці, а також слідкувати за утриманням гуртожитків, санаторіїв, профілакторіїв, баз відпочинку та інших оздоровчих закладів, які знаходитимуться на балансі підприємства”, — зазначила прем’єр. Наостанок прем’єр-міністр додала, що підготовка до приватизаційного конкурсу йде за графіком, а тому дата його проведення залишається незмінною — 24 жовтня поточного року.

    Довідка NEWS.ELCOMART: чистий прибуток ВАТ “Криворіжсталь” у першому півріччі 2005 року становив 790 млн 258 тис. грн. Кредиторська заборгованість підприємства становить 1 млрд 573 млн 664 тис. грн, дебіторська — 669 млн 968 тис. грн. При цьому, за останні шість місяців кредиторська заборгованість підприємства зросла майже втричі — так, за підсумками 2004 року кредиторська заборгованість “Криворіжсталі” становила 640 млн 851 тис. грн, дебіторська — 782 млн 551 тис. грн.
    2004 рік “Криворіжсталь” закінчила з прибутком у розмірі 2 млрд 12 млн. 610 тис. грн, чистий прибуток від реалізації становив 10 млрд 99 млн 849 тис. грн.
    Загальне число працюючих на підприємстві на 1 липня 2005 року — 56 891 осіб.

    ELCOMART.NEWS

    Анна Ковальова

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.