• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • На шляху до мандрівного феномену

    Опубликовано: 2005-07-19 15:24:00

    Кожного року з початку літа пересічні туристи світу стають активніше у своєму прагненні потрапити на територію нашої держави, а українці жадають виїхати за кордон. Що ж бажання побачити краєвиди Карпат, або скуштувати чашечку кави в ресторанчику, розташованому на Ейфелевій вежі нікому не заборонено. Тим паче, що істотне покращення візового “клімату” суттєво збагачує такі можливості.

     

    Ось і зараз, в середині літа, в Україні у самому розпалі цьогорічний туристичний сезон, особливістю якого стало значне покращення кількісних показників міжнародного туризму. Достатньо яскравою ілюстрацією цього факту є істотне – майже у 2,3 рази збільшення потоку іноземців, які прямують до нас  з країн ЄС, Швейцарської Конфедерації та США.  Кількість пасажирів, які прямують до нас через повітряні ворота держави – пункти пропуску повітряного сполучення теж збільшилася на 14 відсотків. На чверть виросла кількість автотранспортних засобів, які прямують через пункти пропуску автомобільного сполучення на кордоні з Республікою Польща, Словаччиною, Угорщиною. Отже, на тлі подібних фактів, досить логічною виглядає тенденція щодо зростання на 16 відсотків кількості вантажних автомобільних транзитів. Зрозуміло, що такі показники характеризують і роботу прикордонників із дотримання режиму охорони кордону як високопрофесійну і таку, що відповідає найвимогливішим світовим стандартам.

     

    У першому півріччі цього року на виконання завдань визначених Президентом України, Кабінетом Міністрів України прикордонне відомство зосереджувало основні зусилля на ефективному функціонуванні пунктів пропуску, здійсненні надійного контролю, запобіганню основних загроз. За перше півріччя цього року виявлено 269 осіб з підробленими паспортними документами. Причому затримували “вічних мандрівників” переважно у пунктах пропуску “Тиса”, “Бориспіль”, “Краківець”, “Одеса-авіа”, “Харків-пасажирський”. У пунктах пропуску через державний кордон не пропущено 21 тисячу осіб, затримано майже 25 тисяч порушників законодавства України про державний кордон, причому 992 з них за незаконне перетинання державного кордону, а 123 як незаконних мігрантів. Виконано 325 доручень правоохоронних органів, виявлено 8 кримінальних злочинців. 6 з них  знаходилося у державному розшуку, 2 Інтерполу. Також  виявлено 79 осіб, яким заборонений в’їзд в Україну.

     

    Важливим напрямом роботи стала протидія контрабандній діяльності в рамках виконання державної Програми “Контрабанді – СТОП!”. В тому числі на каналах міжнародного сполучення. І в цьому “зелені кашкети” досягли певного успіху. Щодо загальних кількісних показників виконання програми Уряду “Контрабанді-СТОП!”, то вони досить обнадійливі та вказують на позитивну динаміку щодо збільшення. За півроку затримано товарів на суму 59,4 мільйони гривень. Це свідчить про збільшення обсягів затриманого майна у порівнянні з минулим роком на 38 відсотків.  В той же час завдяки попереджальним заходам у 27 випадках попереджено перевезення контрабандних товарів через кордон на суму близько 5 мільйонів гривень.

     

     

    “Врожайним” стали ці півроку на затримання зброї. Зокрема, прикордонники затримали 276 одиниць “стріляючої контрабанди”, майже 47 тисяч набоїв та виявили близько 3 кг вибухових речовин,  здебільшого у пунктах  пропуску на ділянках Луцького, Котовського, Одеського, Харківського, Сумського, Донецького, Сімферопольського прикордонних загонів. “Жнива” в правоохоронців тривали і під час виявлення майже 10 тисяч таблеток психотропної дії та 75 кг наркотичної речовини, затриманих в основному луцькими прикордонниками.

     

    Щодо затриманих автомобілів, то з вилучених транспортних засобів давно можна було створити один з найбільших в державі автопарків, або навіть аукціон. Оскільки велика частина з затриманих 898 машин мали досить символічний пробіг. До речі, на продовження цієї колесної теми можна стверджувати, що завдяки діям прикордонників викрито ще одну злочинну схему, коли для порушення митних правил у 696 випадках використовувалися “Форди”, “Пежо”, “Лексуси” та, навіть, коштовні “Лінкольни”.

     

                 Звісно, тільки затриманням мігрантів, контрабандистів та злочинців справи не обмежувалися. Фахівцями прикордонного контролю упродовж півроку вживалися заходи з посиленні режиму. Особливо у пунктах пропуску через україно-молдовський державний кордон – на Придністровському сегменті, де представники міжнародних організацій постійно проводили моніторинг ситуації. З 1 липня тут запроваджено спільний прикордонний контроль. Готуються до подібного кроку у напрямі співпраці наші російські та білоруські колеги. Зокрема, триває підготовка до  здійснення спільного контролю у пунктах пропуску через україно-російський та україно-білоруський державний кордон. Оперативно відпрацьовувалися документи щодо спрощення прикордонних формальностей через запровадження попереднього документального екологічного та радіологічного контролю.  Не кажучи вже про ефективне функціонування системи “єдиного вікна” та “єдиного офісу”.

     

    Фахівцями прикордонного контролю укладено договори на закупівлю тільки в липні цього року 30 комплексів для експертного вивчення паспортних документів на суму 600 тисяч гривень. Завершується формування баз даних ризиків пов’язаних з контрабандою перш за все наркотиків, зброї, автотранспорту. Це, в свою чергу, дасть можливість оперативно реагувати на загрози та вживати відповідні заходи для припинення протиправної діяльності.

     

    Звісно проблеми є, і усвідомлення їхніх складових – чинників які впливають на вирішення питань, пов‘язаних із нормальних функціонуванням пунктів пропуску дозволяє “зеленим кашкетам” ефективно вдосконалювати свою роботу. Чекає на вирішення забезпечення безперебійного функціонування пунктів пропуску через державний кордон для автомобільного сполучення, залізничних вантажних та морських пунктів пропуску. Необхідно проведення певної підготовчої роботи для  законодавчого та нормативного визначення питань функціонування пунктів пропуску, їх належного облаштування та технічного оснащення, і запровадження спільного контролю на кордоні з Російською Федерацією та Республікою Білорусь. Ну і, безумовно, буде тривати процес завершення нормативно-правового забезпечення нових видів контролю та запровадження їх якісного втілення у службу. Завдання, годі й казати, складні, але можна не сумніватися, що правоохоронці гідно впораються із ними, подолавши труднощі. Врешті-решт, їм доводиться вирішувати не тільки питання власного самовдосконалення та модернізації, а й створення сприятливого клімату довіри до наших громадян-мандрівників та туристів-іноземців, які тільки-но відкривають для себе нашу молоду незалежну країну.    

     

    Прикордонникам, які першими зустрічають та останніми проводжають наших закордонних гостей та своїх співвітчизників у далекі мандрівки, мабуть як нікому іншому, щодня доводиться відчувати як вирішення проблеми боротьби з міжнародним тероризмом, припиненням каналів незаконної міграції та протистояння

     

    транскордонним злочинним угрупуванням триває паралельно зі здійсненням поступових кроків для втілення у життя прагнення держави створити привабливий імідж України як об‘єкту туристичного бізнесу. Насамперед для залучення світових інвестицій для подальшого економічного розвитку нашої держави.

     

    Для виконання цих складних завдань потрібні специфічні засоби. Тим паче, що як правоохоронний орган спеціального призначення прикордонне відомство прагне поєднати у своїй роботі обидва напрями діяльності. А відтак, навіть коли доводиться виконувати завдання з контролю за тим, щоб усе відповідало букві Закону, “зелені кашкети” намагаються здійснювати все з толерантністю та ввічливістю. Проблеми боротьби з порушниками не повинні псувати настрій та ставати на заваді тих законослухняних громадян, які перетинають кордон із добрими намірами. Така позиція – може стати передумовою створення нового туристичного феномену. А це, в свою чергу, з часом неодмінно вплине на рівень міжнародного визнання.

     

    Едуард СОЛОДОВНИК.

     

     

     

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.